Pääkirjoitus: Kaupunginjohtaja Marita Toikka yllätti puhumalla tärkeistä säästöpäätöksistä ensin tavallisille kouvolalaisille — Viestintälinja hämmentää luottamushenkilöitä, mutta sen soisi yleistyvän

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka löi perjantaina pöytään tylyn talousesityksen.

Esityksen mukaan kaupungin palveluverkkoa leikataan siten, että säästöä tulee ensi vuonna 1,8 miljoonaa. Sen jälkeen iso luuta alkaa lakaista toden teolla. Vuosina 2021—2027 palveluverkkoleikkausten vuosittainen säästösumma nousee 5,7 miljoonasta 8,4 miljoonaan euroon.

Toikka lisäsi jo aiemmin lautakuntien hyväksymiin säästölistoihin tukun uusia ehdotuksia. Kaupunginhallitus saa kokonaisuuden käsiteltäväkseen maanantaina 28. lokakuuta.

Kaupunginjohtajan esitykset ovat saaneet luottamushenkilöt takajaloilleen. Syynä ei ole ollut ehkä niinkään leikkauslistan sisältö vaan esittelytapa.

Kouvola järjesti palveluverkkouudistuksen takia asukasiltoja ympäri kaupunkia kuluneella ja edellisellä viikolla. Niissä kaupunginjohtajan uusia säästökohteita kerrottiin yleisölle ennen kuin niitä oli käsitelty luottamushenkilöiden kanssa.

Luottamushenkilöiden hämmennys on ymmärrettävää. Kouvolan päätöksenteossa ei ole totuttu siihen, että poliitikot lukevat kaupunginjohtajan säästöesitykset ensimmäisen kerran sanomalehden verkkosivuilta tai sosiaalisesta mediasta.

Toisaalta tämä on juuri sitä tiedotuslinjaa, jota Marita Toikka kertoi noudattavansa, kun hänet valittiin Kouvolan kaupunginjohtajaksi maaliskuussa 2017. Toikka vannoi läpinäkyvyyden nimeen. Hän lupasi kertoa asioista kouvolalaisille niin paljon kuin mahdollista jo kesken asioiden valmistelun.

Voi olla, että Toikan toimintatapa säikäyttää osan kuntapäättäjistä siilipuolustukseen ja vaikeuttaa säästöesitysten läpimenoa. Kouvolalaisten kannalta viestintälinja on kaikesta huolimatta erinomainen. Julkinen keskustelu Kouvolan taloudesta on tuskin koskaan ollut näin vilkasta ja avointa.