Pääkirjoitus: Koronakiusaaminen on kitkettävä Kouvolassa – Altistuneiden ja karanteenia noudattavien syyllistäminen on asiatonta

Pitkittyvä ja viime viikkoina pahentunut koronapandemia on johtanut ikäviin ilmiöihin Kouvolassa. On ymmärrettävää, että tauti aiheuttaa huolta ja poikkeusolot kiristävät pinnaa. Tämä ei kuitenkaan saisi johtaa esimerkiksi koronalle altistuneiden ja karanteeniin joutuneiden nuorten suoranaiseen kiusaamiseen.

Pohjois-Kymen liikunnan toiminnanjohtaja Jari Seppänen kertoi tällä viikolla, että karanteeniin joutuneita lapsia ja nuoria on syyllistetty erityisesti sosiaalisessa mediassa.

On selvää, että kaikkien kouvolalaisten tulee tehdä voitavansa koronan leviämisen estämiseksi: huolehtia käsihygieniasta, pitää turvavälit, käyttää maskia ja välttää mahdollisuuksien mukaan lähikontakteja. Tauti voi kuitenkin tarttua kaikista varotoimista huolimatta, ja altistua voi ennalta turvallisen tuntuisessa tilanteessa. Selkeästi vastuuttomaan käytökseen on syytä puuttua, mutta taudin saaneiden tai altistuneiden ja karanteenia noudattavien syyllistäminen on asiatonta.

Vastaavaa pinnan kiristymistä on näkynyt kuluneella viikolla myös valtakunnan tasolla. Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) sananvaihto meni arvovaltakiistaksi ja näytti molemmin puolin lähinnä syyllisen hakemiselta. Asia koski pääkaupunkiseudun koronarajoituksia.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) tiivisti pandemian perimmäisen syyllisen Ylen tv-keskustelussa hyvin: Se on viruksen vika.

Kaikkien kannattaa keskittää energiansa koronaviruksen voittamiseen, ei muiden syyllistämiseen. Tämä pätee niin Kouvolaan kuin valtakunnan politiikkaan. Taistelussa koronaa vastaan vaaditaan jaksamista ja kurinalaisuutta – ja ennen kaikkea yhteispeliä.

Luetuimmat