Pääkirjoitus: Kouvolalla uusi sauma Kymi Ringissä

Iitin kunnanhallitus linjasi maanantaina, että Kymi Ringin kohdalle rakennettavan eritasoliittymän kustannusten jakoa on tarkasteltava uudelleen.

Iitin vaatimus liittyy Kymi Ringiä vastapäätä valtatien toisella puolella sijaitsevaan Miehonkankaan alueeseen, joka on osa Kouvolaa. Kouvola kaavailee alueelle muun muassa palveluita, työpaikkarakentamista ja teollisuutta.

Iitti katsoo, että Kouvolan 11,5 prosentin maksuosuus eritasoliittymästä ja siihen liittyvistä liikennejärjestelyistä on saavutettuihin etuihin nähden todennäköisesti liian vähän. Asiaa tarkasteltiin jo alkuvuodesta, ja tuolloin Kouvolan maksuosuutta nostettiin noin 190 000 eurosta 445 000 euroon.

Kouvolalla on yhä halua olla mukana rahoittamassa Kymi Ring -kokonaisuutta. Vuonna 2017 kaupunki oli myöntämässä Kymi Ring oy:lle kahden miljoonan euron pääomalainaa ajoharjoittelurataan. Tämä aikomus törmäsi kuitenkin Itä-Suomen hallinto-oikeuteen, joka kumosi kaupunginvaltuuston rahoituspäätöksen.

Sekä kaupunginjohtaja Marita Toikka että teknisen lautakunnan puheenjohtaja Janne Wall (kesk.) totesivat keskiviikon Kouvolan Sanomissa, että Kymi Ringiin liittyvien infrahankkeiden rahoittaminen voisi olla Kouvolalle yksi keino osallistua hankkeen toteuttamiseen.

Kouvolalla on tällä hetkellä riittämiin taloushaasteita. Investoinnit täytyy panna tärkeysjärjestykseen. Kymi Ringin aikataulu ei kuitenkaan ole Kouvolasta kiinni. Tämän vuoksi päätös mukana olosta on tehtävä piakkoin. Kouvolan ja Iitin päättäjät ovat jo sopineetkin tapaamisen ennen juhannusta.

Kymi Ring on onnistuessaan lottovoitto myös Kouvolalle. Hankkeeseen liittyvät riskit täytyy kuitenkin muistaa rahoituspäätöksiä tehtäessä.

Luetuimmat