Pääkirjoitus: Koronavirus tuntuu jo lähes kaikkien arjessa – Hallitus antoi tiukkoja suosituksia ja vetosi kansalaisiin

Koronavirustiedotustilaisuuteen median eteen marssi torstaina iltapäivällä vakavailmeinen maan hallitus.

Lähes koko hallituksen yhteisesiintymisellä haluttiin korostaa asian vakavuutta. Samalla myös vastata opposition kritiikkiin ja osoittaa, että valtioneuvosto toimii ja tekee päätöksiä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Päätöksiä ja vahvoja suosituksia myös tuli.

Aluehallintovirastot tulevat antamaan määräyksen perua kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet toukokuun loppuun saakka. Tapahtumien järjestäjille ja sidosyrityksille peruminen on taloudellisesti raskas päätös, yleisöä perumisen harmitus kirpaisee vain kerran. Sen sijaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) vakava suositus vähentää myös muita lähikontakteja tuntuu jo lähes jokaisen arjessa.

Niin aikuisten kuin lasten harraste- ja muuhun vapaa-ajan toimintaan puuttuminen voi jo koetella kansalaisten ymmärrystä ja kärsivällisyyttä. Myös ulkomaan matkailuun tuli tiukat ohjeet matkustusohjeiden noudattamisesta ja jopa kehotus välttää ulkomaille matkustamista.

Valtioneuvoston tavoitteena on kaikin keinoin hidastaa epidemian laajeneminen Suomessa, enää sen leviämistä ei voida estää. Ministerit Krista Kiuru (sd.) ja Katri Kulmuni (kesk.) vetosivatkin kansalaisten yhteiseen vastuuntuntoon, huolenpitoon ja välittämiseen, jotta ainakin riskiryhmiin kuuluvia suojeltaisiin kaikin keinoin tartunnalta.

Terveysviranomaisten mukaan Suomi oli vielä eilen torstaina epidemian ensimmäisessä vaiheessa, mutta enää ei edes epäillä sitä, etteikö epidemia laajene myös toiseen vaiheeseen.

Kuinka poikkeuksellisiin toimenpiteisiin koronaviruksen laajenemisen estämiseksi Suomessa vielä joudutaan menemään, jää nähtäväksi. Julistetaanko Uusimaa pian karanteenialueeksi, jonne ja josta liikkumista rajoitetaan? Tällä hetkellä reilusti yli puolet koronavirustartunnan saaneista on Husin alueella.