Pääkirjoitus: Kouvolan budjetoinnissa on ollut valuvika — Kymsoten onnistuminen on Kouvolan etu

Kouvolan kaupunki ei ole onnistunut taloussuunnittelussaan. Tästä on osoituksena tilikauden 14 miljoonaa euroa alijäämäinen tulosennuste. Aiemmin kertyneen ylijäämän avulla lopullinen tulos painunee vajaat 12 miljoonaa euroa pakkaselle.

Tilanne ei ole uusi. Kouvolan talousarvio on ollut alijäämäinen ennenkin tai uhannut jäädä sellaiseksi, kunnes satunnaiset erät ovat pelastaneen tuloksen. Budjetoinnissa on ollut järjestelmällinen valuvika: kaupunki on vuosia alibudjetoinut sosiaali- ja terveysmenonsa. Nyt tämä sanotaan ääneen.

Lisäksi Kouvolalla on rakenteellinen ongelma. Väestöään menettävä kaupunki ei ole saanut tulojaan riittämään menoihin. Palveluverkkoja on ehdotettu supistettavaksi useaan kertaan, mutta eri valtuustojen käsissä tulos on jäänyt laihaksi.

Kouvolan sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät ensi vuoden alussa Kymenlaakson sote-kuntayhtymän Kymsoten vastuulle. Kymsote järjestää palvelut ja tuottaa niitä, mutta palvelujen rahoitus jää Kymenlaakson kuntien vastuulle. Kouvolakin maksaa jatkossa palveluista käyttönsä mukaan.

Koska sote-menojen hallinta ei ole kaupungin käsissä, on ensiarvoisen tärkeää, että Kymsote saa tuotettua palvelut kustannustehokkaasti. Alkuun riskinä on se, että uusi organisaatio hakee vielä muotoaan.

Maanantain kaupunginvaltuustossa terveysjohtaja ja Kymsoten tuleva hallintoylilääkäri Kari Kristeri totesikin pelkäävänsä, että menee pitkälle ensi vuoden loppuun ennen kuin Kymsoten voi edes odottaa tuovan säästöjä.

Kouvolassa on nyt kaikki syyt toivoa Kymsoten onnistuvan niin lääkärirekrytoinneissa kuin muussakin toiminnassa. Kouvolalla ei ole varaa siihen, että terveydenhuollon menot enää nousevat.

Kaupunkiin jäävien päivähoito-, koulutus-, kulttuuri- ja liikuntapalvelujen tai teknisten palvelujen ei pitäisi enää joutua joustamaan, kun sote-menot ylittyvät. Kaupungin ei myöskään pidä jatkaa tarkoituksellista alibudjetointia.