Pääkirjoitus: Ratamokeskus tuo nykyaikaiset tilat, toivottavasti sinne myös saadaan laajasti erikoissairaanhoidon vastaanottoja

Kouvolan Kotiharjuun valmistuu vihdoin tämän vuoden loppuun mennessä Ratamokeskus. Odotus on kestänyt silloin yli kymmenen vuotta. Uusi keskus otetaan käyttöön alkuvuonna 2022.

Jo kesäkuussa 2009 silloinen kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki totesi valtuuston kokouksessa, että uuden oman sairaalan rakentaminen on mahdollista.

Kaupunginvaltuusto teki periaatepäätöksen Ratamokeskuksen rakentamisesta elokuussa 2011. Saman vuoden marraskuussa valtuusto äänesti rakennuspaikaksi Kotiharjun, samoin kuin uusintaäänestyksissä vuosina 2013 ja 2015. Syksyllä 2017 samaan paikkaan päätyi kuntayhtymä Carea ja rakentamisen tilaajana toimiva Carea-Sairaalat oy.

Matkan varrella Ratamon budjetti on pienentynyt yli kolmanneksen ja rakennuksen koko puoleen alkuperäisestä.

Myös palveluita leikattiin. Ne ovat Kymenlaakson suurimmalle kaupungille karvaita: terveydenhuoltolain ja päivystysasetuksen muutokset veivät aluesairaalatasoiselta Pohjois-Kymen sairaalalta mahdollisuuden anestesiassa tehtyihin leikkauksiin ja erikoissairaanhoidon päivystykseen. Niitä ei ole luvassa takaisin, vaikka Ratamokeskus valmistuukin.

Suunniteltua suuremmille tiloille olisi Kouvolassa ollut käyttöä. Pohjois-Kymen sairaalan korvaajaksi saadaan kuitenkin nykyaikaiset ja toivottavasti toimivat tilat. Siihen voivat henkilökunta ja asiakkaat olla tyytyväisiä.

Kouvolalle on elintärkeää, että Kymsote pitää kiinni lupauksestaan: Ratamokeskuksessa jatkuu vähintään nykyisentasoinen erikoissairaanhoidon vastaanottotoiminta.

Toivottavaa olisi, että erikoisalojen kirjo jopa laajenisi nykyisestä. Tähän tarvitaan erikoislääkärien tahtoa ottaa potilaita vastaan Kotkassa sijaitsevan keskussairaalan lisäksi maakunnan pohjoisosassa.

johanna.varja@kouvolansanomat.fi

Luetuimmat