Pääkirjoitus: Kulttuurisyksyyn kohdistuu odotuksia ja huolia

Kulttuurikevät on näyttäytynyt kummajaisena. Muusikot ovat keikkailleet verkossa ja museokierrokset ovat vaihtuneet virtuaalisiksi.

Vaikka kuluttajalle kokemuksiin on saattanut liittyä hitunen uutuudenviehätystä, taustalla on tragedia: korona on iskenyt täydellä voimalla jo valmiiksi niukkapalkkaiseen kulttuurialaan – sekä kaikkein pienimpiin toimijoihin että valtionosuutta saaviin laitoksiin.

Kouvolan teatterille pandemia on maksanut tähän mennessä noin 90 000 euroa. Kevään näytöksistä jäi pitämättä puolet. Nyt henkilöstöä odottavat lomautukset, jotka ovat lyhyen ajan sisällä jo toiset. Ensimmäisten syynä oli kaupungin vuotuisen avustuksen pieneneminen 10 prosentilla.

Kouvolan teatteri on monen muun tavoin hakenut tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä, joka on myöntänyt ylimääräistä avustusta kulttuurin ja taiteen toimijoille. Tukeaan ovat tarjonneet myös muun muassa Taiteen edistämiskeskus ja säätiöt.

Kulttuurialan ammattilaiset ovat kokeneita apurahojen ja avustusten hakijoita, sillä ne ovat olleet monelle elinehto jo ennen koronakriisiä. Hakeminen on aina jossakin määrin stressaavaa. Tilanne ei välttämättä ole helpompi nyt, kun kalenterin tyhjentyminen on järkyttänyt arkea.

Kaiken keskellä ei pidä unohtaa kulttuurin kuluttajien tuen tärkeyttä. Esimerkiksi Kouvolan teatterissa moni lippuja ostanut on vaihtanut lippunsa lahjakorttiin tai ei ole halunnut rahojaan takaisin.

Virtuaaliesiintymisistä ei ole aitojen elämysten korvaajaksi. Tämän kulttuurin suurkuluttajat joutuvat toteamaan myös tulevana suvena, joka vietetään monin paikoin ilman festivaaleja ja kesäteattereita.

Syksyyn kohdistuvat suuret odotukset ja huolet.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset