Pääkirjoitus: Kouvolalaisten nuorten yrittäjien tarinat kertovat, että yrittäminen vaatii sinnikkyyttä ja joustavuutta

Kouvolasta kotoisin oleva Aatu Itkonen sai tällä viikolla valtakunnallisista julkisuutta. Taikurina tunnetuksi tullut Itkonen oli yksi kolmesta yrittäjästä, jotka oli ikuistettu Helsingin Kansalaistorilla paljastettuun patsaaseen. Väliaikaisesti torilla oleva patsas on osa kampanjaa, jolla halutaan nostaa esiin yksinyrittäjien tilannetta.

Marraskuusta on muutenkin tullut kuukausi, jonka aikana yrittäjät saavat näkyvyyttä. Kuukausi alkaa edellisvuoden verotietojen julkaisulla. Niissä nousevat usein esiin pitkän linjan yrittäjät, jotka ovat myyneet elämäntyönsä eteenpäin. Verolistoilla keikkuvia yrittäjiä ei pidä kadehtia, vaan muistaa, että kyse on vuosikymmenien työstä tulevasta palkkiosta.

Marraskuussa järjestöt jakavat myös vuosittaiset yrittäjäpalkinnot. Jaalan palkitut julkistettiin viime viikonloppuna, Kouvolan eilen ja loput seuraavat myöhemmin. On hieno perinne, että pitkän linjan yrittäjien ohella esiin nostetaan nuoria. Jaalan palkittu nuori on SEO-huoltoasemaa pyörittävä Atte Kohtaniemi, Kouvolan puolestaan Mielakan rinnekeskuksen toimitusjohtaja Inka Kaltola.

Itkosta, Kohtaniemeä ja Kaltolaa yhdistää se, että yrittäjyys on näyttänyt heille myös hankalat puolensa. Itkosen kalenteri tyhjeni koronan takia, Kohtaniemi maksoi oppirahoja vakuutusyhtiön kanssa ja Kaltolan ensimmäinen kausi rinnebisneksessä oli lähes lumeton.

Nuorten yrittäjien tarinat osoittavat, että yrittäminen vaatii sinnikkyyttä ja tarvittaessa vaihtoehtoisen suunnitelman käyttöönottoa. Kaltola esimerkiksi on ideoinut rinnekeskukseen tapahtumia ja toimintaa myös muina vuodenaikoina kuin talvella.

Yrittäjyys on Kouvolalle tärkeää, sillä metsäteollisuuden isojen yksiköiden kaltaisia todella suuria työllistäjiä ei tänne enää synny. Työpaikkoja syntyy sen sijaan pienistä puroista – yrittäjistä, jotka työllistävät ensin itsensä ja sen jälkeen palkkaavat muita. Jos liikeidea osoittautuu kestäväksi ja sinnikkyyttä riittää, saattaa tuloksena olla menestystarina.