Pääkirjoitus: Keskustan ja sinisten huonon gallupmenestyksen takia vaalibudjetin vaara on ilmeinen

Vaalikauden viimeisen budjetin valmistelu alkaa toden teolla, kun valtiovarainministeriö käy sisäiset neuvottelunsa tänään ja huomenna. Varsinainen koko hallituksen budjettiriihi pidetään elokuun viimeisellä viikolla.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus joutuu budjettivalmisteluun erikoislaatuisessa tilanteessa. Suomen taloudella menee nyt paremmin kuin pitkään aikaan. Vienti vetää, valtion velanotto vähenee ja mahdottomana tavoitteena pidetty työllisyysasteen nostaminen 72 prosenttiin todennäköisesti saavutetaan ja kenties jopa ylitetään.

Hyvä tilanne ei kuitenkaan ole heijastunut hallituksen suosioon vastaavasti. Kokoomus porskuttaa, mutta Keskustan ja erityisesti Sinisten kannatus ei vain lähde nousuun. Hallituksen keinot talouden kääntämisessä painavat äänestäjien arvioissa enemmän kuin tulokset.

Hallituksilla on, kokoonpanosta riippumatta, taipumus vaalivuonna tehdä äänestäjiä miellyttäviä budjetteja. Puolueet korostavat vastuullisuuttaan, mutta vaara on tälläkin kertaa ilmeinen vaaligallupien paineiden takia.

Ministereiden pitäisi nyt kuitenkin malttaa mielensä. Suomen talous on talouskasvusta huolimatta edelleen alijäämäinen ja velkaa otetaan lisää, vaikkakin vähemmän kuin tähän saakka. Nousukaudella ei kaivata elvytystä, vaan rakenteellisia uudistuksia ja varautumista tulevaisuuteen, muun muassa sote-uudistukseen.

Jos hallitus haluaa hyvitellä leikkausten kohteeksi joutuneita pieni- ja keskituloisia tai palauttaa rahaa koulutukseen, pitäisi varat löytää budjetin sisältä muita menoja vähentämällä. Esimerkiksi yritystukien vähentämiseksi voitaisiin käynnistää uusi harjoitus.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat