Pääkirjoitus: Ei pidä hätäillä eropuheiden kanssa — Ryhmien pitää yhdessä miettiä miten Kouvolan etuja ajetaan Kymsotessa

Lähestyvät vaalit vaikuttavat myös paikalliseen kuntapolitiikkaan. Sote-uudistus kaatui viikko sitten perjantaina, ja samalla Juha Sipilän (kesk.) hallitus erosi. Heti tämän viikon puolivälissä alkoivat Kouvolassa puheet sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän Kymsoten tulevaisuudesta. Kouvolan kokoomuksen valtuustoryhmä nosti esiin kysymyksen, pitääkö Kouvolan olla mukana Kymsotessa.

On totta, että Kymsoten alku ei ole ollut Kouvolan kannalta ruusuinen. Eropuheet vaikuttavat kuitenkin hätiköidyiltä.

Oli Kymsotesta eroamisen tarpeesta mitä mieltä tahansa, kanta pitää pystyä perustelemaan hyvin. Kokoomuksen esiin nostama Kaunisnurmen palvelukeskuksen sulkeminen ei ole hyvä esimerkki Kouvolan sorsimisesta. Rakennus suljetaan sisäilmaongelmien takia. Ratkaisu on perusteltu asukkaiden ja henkilöstön terveyden kannalta.

Lisäksi olisi hyvä esittää vaihtoehtoinen suunnitelma. Kelloja ei voi kääntää taaksepäin ja palata vanhaan järjestelmään. Esimerkiksi julkisen puolen erikoissairaanhoidon vaativien leikkausten palauttaminen Kouvolaan ei onnistu pelkästään omalla päätökselle. Sen estää Sipilän hallituksen aikana tehty terveydenhuoltolain muutos.

Jos lakia ei muuteta, mikä näyttää nyt epätodennäköiseltä, Kouvolan täytyy joka tapauksessa tukeutua vaativassa erikoissairaanhoidossa johonkin kumppaniin. Kumppani voi toki löytyä esimerkiksi Päijät-Hämeestä.

Kokoomus nostaa esiin myös oikeutettuja huolia. Kymsoten perussopimusta ei pidä lähteä tulkitsemaan Kouvolaa sorsivalla tavalla. Myös tasapuoliset palvelut ja henkilöstön hyvinvointi ovat aiheellisia vaatimuksia.

Eropuheiden sijaan Kouvolan puolueiden kannattaa miettiä yhteinen suunnitelma siitä, miten kouvolalaisten etuja ajetaan parhaiten. Sote-palveluiden pitää olla kaikkien saavutettavissa, ja maksuosuuksille pitää saada vastinetta.