Pääkirjoitus: Kouvola yrittää iskeä kaksi kärpästä yhdellä iskulla tapahtumakeskushankkeessa — yksin se ei talousriskiä kuitenkaan voi kantaa

Kouvolan matkakeskussuunnitelmat menivät tällä viikolla uusiksi. Kaupungin ja rakennusyhtiö Jatkeen yhteistyösopimus matka- ja tapahtumakeskuksesta päättyi, eikä Jatke enää halunnut jatkaa sitä. Syynä oli se, ettei yhtiö löytänyt hankkeeseen hotellitoimijaa.

Jatkeen päätös oli valitettava, mutta ymmärrettävä. Ilman hotellisopimusta matkakeskuksen urakan aloittaminen olisi iso riski. Jatke laski riskin ja veti johtopäätökset.

Nyt kaupunki jatkaa suunnittelua yksinään ja yrittää lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Koska myös Kouvolan teatterin rakennus on elinkaarensa päässä, kaupunki tutkii voisiko teatterin yhdistää matkakeskushankkeeseen.

Aiemmin keskuksen rakentamiskustannuksiksi oli arvioitu 70—80 miljoonaa euroa. Aseman tienoille piti tulla hotellin lisäksi monitoimiareena, toimisto- ja liiketiloja, kokoustiloja sekä mahdollisesti asuntoja. Kaupungin piti vastata monitoimiareenan osuudesta, Jatkeen kaikesta muusta.

Uuden teatterirakennuksen hinnaksi on puolestaan arvioitu noin 30 miljoonaa. Kun suunnittelu alkaa uudelta pohjalta, myös kustannusarviot menevät uusiksi. Teatterivaihtoehdossa on se hyvä puoli, että kulttuuritilojen perustamiseen on mahdollista hakea apua valtiolta. Valtionavun suuruus on vaihdellut, mutta isoille hankkeille se on ollut keskimäärin 15 prosenttia.

Pelkkä mahdollinen valtionapu ei kuitenkaan riitä. Nyt kun Jatke ei ole enää mukana, Kouvolan pitää etsiä uusia kumppani. Kaupunki ei voi kantaa yksin taloudellista riskiä, eikä sillä ole tarvittavaa asiantuntemusta viedä läpi monipuolista kokonaisuutta — jos siis keskus pysyy sellaisena. Sekä hankkeen suunnittelu että rakennuttaminen täytyy luonnollisesti kilpailuttaa.

Luetuimmat

Kommentoidut