Pääkirjoitus: Kokoomus kerää hallituksessa suosion

Helsingin Sanomien lauantaina julkistaman puoluekannatusmittauksen tulokset eivät lupaa hyvää hallitusyhteistyölle. Kokoomuksen suosio jatkaa yhä kasvuaan, mutta keskustan alamäki jatkuu ja siniset junnaavat pohjalla. Kokoomuksen ja keskustan kannatusero on jo 6,5 prosenttiyksikköä.

Soten viimeisimmässä vaiheessa, valinnanvapauspykäliä laadittaessa, keskustalaiset tunsivat jääneensä kokoomuksen jyräämiksi. Kannatusmittauksen lukemat tunnelmaa tuskin kohottavat. Keskustalaisten miettiessä tilannettaan kokoomus voi jatkaa kannatusta saavuttaneella linjallaan.

Sinisten tulevaisuus näyttää lohduttomalta, kun suosio ei vain lähde nousuun. Sinisten johto panee toivonsa puolueen perustamiseen, mutta pelkästään se tuskin vakuuttaa äänestäjäjoukkoja. Harjoitettu politiikka ratkaisee, eikä jättäytyminen kokonaan ulos presidentinvaaleista anna kovin määrätietoista kuvaa poliittisesta liikkeestä.

Erikoista on, että samaan aikaan, kun hallituspuolueiden kannatus laskee, niin samaisen tutkimuksen mukaan hallituksen suosio on jonkin verran kasvanut. Kansalaisista 32 prosenttia katsoo, että hallitus on onnistunut tehtävässään vähintäänkin melko hyvin. Se on viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vuonna.

Juha Sipilän hallitusta on syytetty hyväosaisten suosimisesta. Väite saa vahvistusta mielipidetiedustelusta, sillä kaikkien tyytyväisimpiä hallituksen politiikkaan ovat olleet hyvätuloiset, akateemisesti koulutetut ja ikääntyneet. Tällä tuloksella on yhteys myös kokoomuksen hyvään gallupmenestykseen. Puolueella on vahvaa kannatusta koulutetuissa ja hyvätuloisissa.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.