Pääkirjoitus: Muistetaan itsenäisyyden juhlavuoden teema myös jatkossa

Sata vuotta sitten Suomen itsenäistymisestä kerrottiin Kouvolan Sanomissa varsin hillitysti yhden palstan uutisella. Tämän päivän lehdessä sadan vuoden takaisia tapahtumia kerrataan laajemmin.

Lukijat myös pohtivat, minkälainen maa Suomi on sadan vuoden kuluttua. Ennustaminen on mahdotonta, mutta toiveita voi esittää.

Lukijoiden vastauksissa nousevat esiin turvallisuus, koulutus, rauhallisuus ja luontoarvot. Tärkeää haastatelluille on se, että kaikista pidetään huolta eikä hyvinvointivaltion perusteita romuteta. Tärkeitä asioita kaikki — ja saavutettu pitkälti sen ansiosta, että Suomessa on oltu näistä arvoista samaa mieltä.

Suomen tarina on yhtenäisyyden tarina. Vahvuutemme on ollut se, että erimielisyyksistä ja vaikeista ajoista on päästy yhdessä yli. Hankalista asioista on voitu sopia. Tämän ansiosta Suomesta kehittyi harvinaisen yhtenäinen ja yhdenvertainen maa.

Viime aikoina on pelätty, että yhtenäisyys rakoilee: ihmiset elävät samanmielisten kuplassa ja yhteys eri tavalla ajatteleviin katkeaa. Epäkohtia tulee nostaa esiin ja erimielisyyksistä pitää keskustella. Niistä pitää päästä Suomessa kuitenkin sopuun. Samalla eriarvoistuminen pitää pysäyttää.

Itsenäisyyspäivä on perinteisen yhtenäiskulttuurin juhlaa. Ei ole sattumaa, että itsenäisyyden juhlavuoden teema on Yhdessä. Tänään jokainen juhlii valitsemallaan tavalla, mutta teema kannattaa pitää mielessä myös jatkossa.

Luetuimmat