Pääkirjoitus: Kouvolassa on taas edessä säästökuuri – Valtion 16 miljoonan kuntatuki tuo sentään pienen valonpilkahduksen

Kouvola sai viime vuoden lopulla päätettyä mittavasta säästöpaketista. Siihen kuului puolen prosenttiyksikön veronkorotus, kouluverkon karsimista, palvelumaksujen korotuksia ja avustuksien leikkaamisia. Lisäksi kaupunki lomautti henkilöstöään.

Nyt samat säästöpohdinnat ovat edessä uudestaan. Koronapandemia käänsi ylijäämäiseksi odotetun vuoden talousnäkymät miinukselle. Pahiten Kouvolaa koettelee verotulojen lasku. Verotulojen pelätään vähenevän kuluvan vuoden talousarvioon verrattuna jopa 20 miljoonaa euroa. Isoin lovi tulee kunnallisveroihin, noin 14 miljoonaa.

Toinen iso miinusta tuova muuttuja on sote-kuntayhtymä Kymsoten alijäämistä Kouvolalle tuleva lisälasku. Sen on arvioitu olevan pahimmassa tapauksessa 12–13 miljoonaa euroa.

Perjantaina selvisi, että Kouvolan osuus valtion tukipaketista on 16,5 miljoonaa euroa.

Valtion lisäbudjettiin sisältyvä kuntien tukipaketti helpottaa hiukan. Kuntatuki ei pelasta Kouvolan taloutta, mutta antaa pienen valonpilkahduksen: tilanne ei ole aivan niin lohduton kuin vielä tuoreinta osavuosikatsausta tehtäessä näytti. Perjantaina selvisi, että Kouvolan osuus tukipaketista on 16,5 miljoonaa euroa. Valtion sairaanhoitopiireille antama avustus ei ole tässä luvussa vielä mukana.

Lisäbudjetin rahat tukevat taloutta sen verran, että Kouvola arvioi nykytiedon varassa tämän vuoden alijäämän olevan noin kaksi miljoonaa euroa. Ongelma vain on se, ettei alijäämää saisi tulla ollenkaan entisten lisäksi. Lisäksi koronasta aiheutuvat talouspulmat jatkuvat todennäköisesti useita vuosia.

Yhtälöstä seuraa, että Kouvolassa joudutaan kaivamaan taskulaskimet esiin ja suunnittelemaan säästöjä sekä kuluvalle vuodelle että tulevaisuuteen. Säästöt eivät voi olla lomautusten kaltaista kertaluonteista tekohengitystä, vaan pysyvämpiä rakenteellisia ratkaisuja.

Luetuimmat