Ikävä isku ratakaupungille

Liikennevirasto keskittää junien liikenteenohjauksen kolmelle paikkakunnalle. Rautatieliikennettä ohjataan jatkossa Tampereella, Lahdessa ja Oulussa. Päätös on erittäin huono uutinen Kouvolalle: se merkitsee, että noin 60 liikenteenohjaajan työpaikka siirtyy pois kaupungista.

Kouvolan työntekijöille tarjotaan todennäköisesti paikkoja Lahdesta. Lahteen siirtynee myös helsinkiläisiä. Finrailin Kouvolan ja Helsingin henkilökunnalle järjestetään suunnitelmista tiedotustilaisuus ensi viikolla.

Kouvola siis menettää työpaikkoja — toivottavasti ei veronmaksajia. Kaupungin imagolle Finrailin siirtyminen muualle on kova kolaus. Kouvola tunnetaan rautatieliikenteen solmukohtana, ja kaupunki on myös satsannut alan koulutukseen.

Liikennevirasto perustelee ohjauskeskuksen sijoittamista Lahteen työvoiman saatavuudella. Tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä, että nykyisin Helsingissä työskenteleviä on helpompi houkutella Lahteen kuin Kouvolaan.

Viraston mukaan keskuksen sijoittuminen Kouvolaan kaatui liian pieniin tiloihin ja vanhaan kiinteistöön. Tämä perustelu ontuu: Lahdessakaan tilat eivät ole valmiina, vaan sinne rakennetaan täysin uusi ohjauspalvelukeskus noin 8—10 miljoonalla eurolla. Uusi keskus olisi voitu rakentaa myös Kouvolaan. Paikka olisi taatusti löytynyt, ja ratkaisu olisi ollut perusteltu synergiaetujen takia.

Näyttää pahasti siltä, että Kouvolan edunvalvonta ei ole toiminut.

Petri Karjalainen

Petri Karjalainen