Pääkirjoitus: Lautakuntien on saatava ja ansaittava niille kuuluva rooli Kouvolan päätöksenteossa — Valiokuntamalli tuskin ratkaisisi ongelmaa, jos tieto ei kulje riittävän hyvin

Kaupunginhallituksen ja lautakuntien välinen työnjako on herättänyt hämmennystä Kouvolassa. Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtajan Henna Hovin (sd.) sekä varapuheenjohtajan Matti Lindholmin (kok.) mielestä tieto lautakunnan ja hallituksen välillä ei kulje riittävästi, ja tästä syystä asiat käsitellään moneen kertaan.

Esimerkiksi Sarkolan koulun hankesuunnitelmaa on pompoteltu lautakunnasta hallitukseen ja taas takaisin valmisteluun.

Hovi ja Lindholm kirjoittivat aiheesta Kouvolan Sanomien mielipidepalstalle 27. marraskuuta.

Hallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) aikoo kutsua tammikuussa lautakuntien puheenjohtajat keskusteluun, jotta yhteistyötä saataisiin paremmaksi. Helmisen mukaan asioita on täytynyt ottaa hallituksen käsittelyyn, koska niistä on tullut ilmi paljon erilaisia näkemyksiä.

Sinänsä toiminnassa ei ole ollut mitään sääntöjen vastaista. Kaupunginhallitus voi hallintosäännön mukaan käyttää otto-oikeuttaan ja käsitellä lautakuntien päättämiä asioita.

Hovin mukaan päätöksiä on kuitenkin nostettu hallituksen käsittelyyn poliittisin perustein. Lindholmin mukaan toiminnassa on ollut kyse epäluottamuksesta lautakuntia kohtaan. He siis näkevät, että lautakunnan asiantuntijarooli on sivuutettu.

Vääjäämättä tulee mieleen, pitäisikö lautakunnat korvata valiokunnilla. Asia on ollut Kouvolassa esillä aiemminkin.

Järjestelmien keskeinen ero on se, että valiokunnissa toimisi vain valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Lautakunnissa jäsenet voivat tulla myös valtuuston ulkopuolelta.

Valiokuntamallissa pienemmällä päättäjäjoukolla tieto kulkisi todennäköisesti sujuvammin. Ongelman ydin ei ole kuitenkaan lautakuntien koossa vaan viestinnässä. Helmisen idea keskustelusta onkin hyvä. Se on ainoa tapa tilanteen parantamiseksi.

Kouvolalaisten kannalta on syytä toivoa, että lautakunnat ansaitsevat ja saavat niille kuuluvan roolin.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset