Pääkirjoitus: Kouvolan lainakanta kasvoi huolestuttavasti – Paljon isompia huolia on kuntataloudessa vielä edessä

Kouvola julkisti viime vuoden tilinpäätöksensä tiistaina – koronaepidemian aikaan sopivasti videoyhteyden välityksellä. Uutiset olivat odotetun kehnoja: Kouvolan tulos jäi viime vuonna 27,7 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Tilinpäätöksessä on monia huolta aiheuttavia yksityiskohtia. Yksi niistä on kaupungin lainakannan muutos: uutta lainaa kertyi viime vuoden aikana noin 80 miljoonaa euroa. Lainamäärä kasvoi siis noin tuhat euroa per asukas. Kaikkiaan Kouvolalla on lainaa 313 miljoonaa euroa, noin 3 800 euroa asukasta kohden.

Viime vuoden huono tulos oli etukäteen tiedossa, ja tilinpäätösinfon kiinnostavin osuus liittyikin tulevaisuuteen. Se ei lupaa kuntataloudelle hyvää. Lähes kaikki Suomen kunnat Helsinkiä lukuun ottamatta ovat huonossa hapessa. Koronaviruksen leviäminen epidemiaksi pahentaa kuntien tilannetta.

Kouvolassa on laskettu alustava arvio koronan lähiaikojen vaikutuksista. Sen mukaan kuntaverojen tuotto laskee kaksi prosenttia ja yhteisöverojen kymmenen. Lisäksi sote-menot kasvavat. Puolessa vuodessa vaikutus olisi Kouvolassa 18 miljoonaa euroa.

Kyseessä on arvaus – osuvia ennusteita on nykytilanteessa hyvin vaikea tehdä edes lyhyelle aikavälille. Laskelman perusteena olevat verotulojen pienennykset tuntuvat kuitenkin melko varovaisilta. Oikeasti tilanne voi olla paljon vaikeampi ja verotuotot laskea huomattavasti enemmän.

Kouvolan pitää pyrkiä huolehtimaan ensisijaisesti asukkaidensa terveydestä, mutta myös yritysten tilanteesta. Yksin Kouvola ei pärjää, vaan yritysten ja kuntatalouden tukemisessa tarvitaan valtion apua. Olisi hyvä, jos hallitus pystyisi ilmoittamaan tarpeeksi mittavasta kuntien tukipaketista mitä pikimmin. Sumuisiin näkymiin saataisiin edes jotain valon pilkahdusta.