Pääkirjoitus: Nerg patisteli yhteistyöhön

Sote-ja maakuntauudistuksen valmistelua johtava alivaltiosihteeri Päivi Nerg sanoo Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että suunniteltua pienempi määrä maakuntia olisi ollut parempi vaihtoehto. Hallituksen lakiesitys tähtää 18 maakuntaan, mutta Nergin mukaan 12 tai jopa viisi olisi ollut parempi.

Hän täsmensi myöhemmin, että 18 maakunnalla mennään.

Mistä Nergin lausunto kertoo? Kenties siitä, että hallitus epäilee itsekin uudistuksen läpimenoa. Erityisesti kokoomuksella on poliittisia paineita hypätä kelkasta, kun eduskunta palaa lomiltaan.

Tai ehkä Nerg patistelee jo nyt maakuntia pohtimaan yhdistymisiä? Hän epäilee, etteivät pienimmät maakunnat kykene hoitamaan tehtäviään ilman yhteistyötä, joten määrä vähenee joko kriisimenettelyn kautta tai heikoimpien hakeutuessa yhteistyöhön vapaaehtoisesti.

Nergin haastattelua kannattaa lukea erityisesti Kaakkois-Suomen maakunnissa. Kymenlaakso, Etelä-Karjala ja Etelä-Savo ovat kaikki asukasluvultaan pieniä ja väestöä kasvukeskuksiin menettäviä alueita. Riittääkö näiden maakuntien väestöpohja hoitamaan laadukkaita palveluja, jos väestön väheneminen jatkuu? Jo nyt näyttää siltä, että päivystävä keskussairaala löytyy jatkossa ainoastaan Etelä-Karjalasta.

Kaakkois-Suomen maakunnissa on erityispiirteensä, mutta myös yhdistäviä tekijöitä. Suurteollisuus, rajan läheisyys vaikuttaa ja esimerkiksi vaalipiiri on yhteinen. Yllätys ei olisi, jos yhteistyö kaakossa syvenee tulevaisuudessa ilman maakuntauudistustakin.

Muitakin liittoumia voi syntyä. Kymenlaaksosta on aina katseltu myös Uudellemaalle ja Päijät-Hämeeseen. Etelä-Karjala ja Etelä-Savo Saimaan maakuntina ovat jo nyt luontaisia kumppaneita. Toisaalta Etelä-Savo saattaa yhdistymispaineissa jakautua useamman maakunnan kylkeen.