Pääkirjoitus: Iitin odotus maakunnan vaihdoksesta päättynee pian

Tänään torstaina kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) tuo Iitin ja neljän muun kunnan maakuntavaihdoksen valtioneuvoston käsittelyyn.

Iitti on hamunnut Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen tosimielellä pian kymmenen vuoden ajan. Asia on venynyt venymistään, milloin kielteisen päätöksen, milloin sote- ja maakuntauudistuksen kaatumisen vuoksi.

Sosiaali- ja terveysasioissa Iitti on ollut päijäthämäläisten kelkassa jo pitkään. Iitti oli jo vuonna 1972 Päijät-Hämeen keskussairaalan perustajajäsen.

Iitin siirtymistä on vastustettu tähän asti lähinnä esimerkiksi yhdyskuntarakenteen läheisillä siteillä Kouvolan seutuun.

Jos Iitti saa luvan siirtyä Päijät-Hämeeseen, asukkaiden tilanne Iitissä ja Kouvolassa tuskin muuttuu kovinkaan paljon. Iittiläiset käynevät samoin kuin tähänkin asti Kouvolan seudulla esimerkiksi ostoksilla ja töissä.

Samalla Kymi Ringin alueen kehittyminen Tillolassa uusine kaavoineen tuo lisävipinää kuntien raja-alueella molemmin puolin.

Sen sijaan Kaakkois-Suomen, Kymenlaakson ja Kouvolan seudun painoarvolle Iitin lähtö on menetys. Tämä näkyy esimerkiksi valtiollisissa vaaleissa. Jos Iitti olisi ollut osa Päijät-Hämettä jo huhtikuun eduskuntavaaleissa, olisi Kaakkois-Suomen vaalipiiristä päässyt läpi vain 16 ehdokasta 17:n sijasta.

Yhtä kaikki, perustuslaissa säädetyn kuntien itsehallinnon hengessä maakuntavaihdoksen torppaamiselle on vaikea löytää pitäviä perusteita.

Kun neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä reilusti yli 90 prosenttia iittiläisistä oli Päijät-Hämeeseen siirtymisen kannalla, kuntalaisten ääntä on syytä kuunnella.

Näin lienee tehnyt ministeri Paaterokin.