Pääkirjoitus: Kouluverkon täytyy mukautua oppilasmääriin — Idea Tehtaanmäen uusiokäytöstä on hieno

Kouvolan tulevaisuuden kouluverkko alkaa muotoutua. Kasvatuksen ja opetuksen lautakunta käsittelee perusopetuksen verkkohahmotelmaa alkavalla viikolla. Linjauksia on luvassa elokuussa, ja lopulliset päätökset tekee valtuusto. Taustalla on valtuuston viime marraskuussa tekemä päätös, jonka mukaan perusopetuksen kouluverkko rakentuu tulevaisuudessa 20 koulun varaan. Nykyisin kouluja on 34.

Nykysuunnitelman perusteella neljä koulua menisi kiinni jo kesäksi 2020. Uusia kouluja rakennettaisiin yhdeksän. Ensimmäisenä valmistuisi uusi koulu Anjalaan syksyksi 2020, seuraavat Valkealaan ja Sarkolaan kahta vuotta myöhemmin.

Muutos on perusteltu: kouluja pitää vähentää, sillä oppilasmäärät laskevat Kouvolassa. Myös uusiin rakennuksiin investoiminen on perusteltua silloin, kun vanhat tilat ovat huonossa kunnossa ja epäkäytännöllisiä.

Investoinneissa täytyy kuitenkin ottaa huomioon kaupungin tukala taloustilanne. Nyt uudiskoulujen rakentamissuunnitelma ulottuu vuoteen 2030 saakka, ja sinä aikana rakennettavat yhdeksän koulua maksaisivat 125 miljoonaa euroa. Vaikka valtuusto siunaisikin suunnitelman, täytyy sitä pystyä päivittämään, jos oppilasmäärissä tapahtuu muutoksia.

Yksi yksityiskohta kouluverkkokaavailuissa on Inkeroisten Tehtaamäen koulu, joka saattaa mennä kiinni jo ensi vuoden kevätlukukauden jälkeen. Alvar Aallon suunnittelema koulurakennus on suojelukohde.

Koulutoiminnan mahdollisesti loputtua arvorakennus voi saada uuden elämän kansainvälisenä taiteilijakodin tyyppisenä kohteena. Anjalan nuorisokeskus voisi tarjota ruokailun ja majoituksen taitelijakodin vieraille, ja mukaan otettaisiin yhteistyökumppaneita korkeakoulumaailmasta. Ammattikorkeakoulu Xamk on kiinnostunut hankkeesta, ja myös Aalto-yliopistoa tavoitellaan.

Idea on hieno. Rakennus saataisiin sen henkeen sopivaan uusiokäyttöön. Lisäksi Kouvola pystyisi ratkaisun ansiosta lisäämään yhteistyötä korkeakoulujen kanssa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut