Pääkirjoitus: Kouvolan Iitille antama naapuriapu ei voi olla ilmaista – Neuvottelut ensihoidon kustannusten jaosta ovat meneillään

Kun Iitin kesässä tulee hätä, apuun ensihoitotehtävään kiirehtii ambulanssi Kouvolasta.

Näin voi käydä siitäkin huolimatta, että Iitti kuuluu Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymään ja Kouvola Kymenlaakson sote-kuntayhtymään Kymsoteen.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä on päättänyt lopettaa Iitin yöpäivystyksen Iitissä syyskuun loppupuolelle saakka. Lähtökohtaisesti apua tulee ensin Lahdesta. Jos kaikki yksiköt ovat menossa, kuvaan tulevat mukaan Kouvolan ambulanssit.

Ensihoidon ylilääkäri Petri Loikas arvioi, että Kymsoten ensihoito käy Iitissä tulevina kesäöinä 3–4 kertaa viikossa.

Päijät-Hämeessä on tulkittu, että Kymsote ei laskuta Iittiin lähetettyjen ambulanssien kustannuksista mitään. Vastaavia herrasmiessopimuksia on kuuleman mukaan tehty Suomessa laajalti.

Ylilääkäri Loikas sanoo, että sopimusneuvottelut ovat käynnissä ja Kymsoten tavoitteena on lähettää kustannuksista myös lasku. Loikas arvioi, että enemmillään tehtäväkohtainen eli yhden ambulanssin Iitissä käynnin kustannus on muutamia satoja euroja.

Iitti irtoaa lopullisesti Kymenlaaksosta ja Kouvolan seudusta ensi vuoden alussa, kun kunta siirtyy osaksi Päijät-Hämettä.

Naapurin auttaminen on aina paikallaan, mutta pyhällä hengellä apu ei kuntien välillä toimi. Kun Päijät-Häme huomaa, että Kouvolasta tulee apu nopeammin ja tehokkaammin esimerkiksi Kausalaan, voi Päijät-Hämeessä olla kärjistetysti suuri kiusaus keksiä Iitin hätätilanteissa muuta tekemistä.

Samalla Iitissä voidaan syyllä kysyä tasa-arvoisten palvelujen perään.

Samanlaista keskustelua on käyty jo pitkään Kouvolassakin siitä, ovatko eteläisen ja pohjoisen Kymenlaakson sote-palvelut jaettu tasa-arvoisesti.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset