Paikan jälkeen päätetään palveluista

Tulevan Ratamo-keskuksen paikka sai vihdoin tällä viikolla sinettinsä. Sairaanhoitopiiri Carea ja Kouvolan kaupunki sopivat yksityiskohdista liiketoimintakaupassa, jossa Ratamon rakentaminen siirtyy Carea-Sairaaloiden hankkeeksi.

Sopimus menee ensi viikolla vielä Kouvolan kaupunginhallituksen ja Carean hallituksen hyväksyttäväksi, mutta tämän osuuden pitäisi olla vain muodollisuus.

Sopimukseen kuuluu kohta, jonka mukaan Ratamo-keskus rakennetaan Kotiharjuun. Paikka on siis sama, jonka Kouvolan valtuusto päätti alunperin jo vuonna 2011. Keskuksen koko tosin pienenee silloisista suunnitelmista merkittävästi.

Liiketoimintakaupassa Kouvola myi Carea-Sairaaloille Ratamon suunnitelmat. Kouvola on käyttänyt suunnitelmiin rahaa kolme miljoonaa euroa ja saa niistä nyt kaksi miljoonaa. Summaa voi pitää hyvänä, sillä Carea ei voi keskuksen pienenemisen takia hyödyntää suunnitelmia täysipainoisesti.

Paikan varmistuminen on huojentavaa. Pitkän vatvomisen ja epätietoisuuden jälkeen hanke etenee, ja nyt päästään keskustelemaan kouvolalaisten kannalta tärkeimmästä asiasta — siitä, mitä palveluja keskukseen tulee.

On jo pitkään ollut selvää, että erikoissairaanhoidon päivystys loppuu Kouvolassa. Ratamo-keskukseen on kuitenkin luvassa erikoissairaanhoidon vastaanottotoimintaa. On vielä auki, kuinka laajasti. Carean vastuulla on rakentaa Kymenlaakson sellainen palvelukokonaisuus, että kouvolalaisten matkamäärät keskussairaalaan pysyvät kohtuullisina. Palveluja pitää olla tarjolla myös Kouvolassa.

Petri Karjalainen

Petri Karjalainen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.