Pääkirjoitus: Lacellin varjo kummittelee Iitissä

Iitin kunnanvaltuusto päättää huomenna tiistaina kunnan ensi vuoden tuloista ja menoista. Jos talousarvioesitys hyväksytään, tarkoittaa se samalla Iitin lainamäärän merkittävää kasvua.

Iitillä on tällä hetkellä lainaa reilut 1 300 euroa asukasta kohden. Uusilla lainoilla asukaskohtainen lainamäärä nousisi noin tuhannella eurolla reiluun 2 300 euroon.

Suurin investointi on Kausalaan rakennettava uusi päiväkoti. 3,8 miljoonan euron päiväkoti-investointi tuskin herättää enää intohimoja.

Sen sijaan lainan antaminen laajakaistayhteyksien rakentamiseksi Kuukso-Sääskjärven ja Vuolenkosken alueille vapauttanee kielenkantoja ryhmässä jos toisessakin. Lainasta tehdään erillispäätös ennen varsinaista talousarviokäsittelyä.

2,33 miljoonan euron laina on jakanut Iitin päättäjät vahvasti kahteen leiriin. Keskustan johtama toinen puoli katsoo, että lainaa hakevan osuuskunnan talous on kunnossa ja lainan antamisesta ei tule kunnalle riskiä. SDP-vetoinen toinen puoli on taas sitä mieltä, että kyseessä on konkurssikypsä osuuskunta, joka putoaa lopulta rahattomana Iitin ja myös Kouvolan syliin.

Kunnanjohtaja Riku Rönnholm katsoi riskin sen verran suureksi, että hän esitti kunnanhallitukselle lainahakemuksen hylkäämistä. Kunnanhallitus päätyi äänin 6—3 kuitenkin esittämään valtuustolle lainahakemuksen hyväksymistä.

Lainapäätöksessä on kyse kuntapäättäjille kuuluvasta poliittisesta harkinnasta. Osa iittiläisistä päättäjistä näkee kyläkuidussa samanlaisen mustan aukon kuin kunnan syliin kaatuneessa kuitukangastehdas Lacellissa. Osa katsoo, että lainoittamiseen epäilevästi suhtautuvat selvitykset ovat olleet tarkoitushakuisia ja vajavaisia.

Uusimmat uutiset