Pääkirjoitus: Kouvolan RRT-alueen uudesta hallinnointiyhtiöstä on saatava faktat esiin ennen perustamispäätöstä – Bisneksen pyörittäminen vaatii liiketoimintaosaamista

Kouvolan kehitysyhtiö Kinno haluaa perustaa Kullasvaaran logistiikka-alueelle uuden hallinnointiyhtiön. Kaupunginhallituksen konsernijaosto käsittelee Railgate Finland oy -nimisen yhtiön perustamista ensi viikolla. Yhtiö olisi ensimmäiset kaksi vuotta Kinnon tytäryhtiö. Myöhemmin se muuttuisi mahdollisesti kaupungin tytäryhtiöksi.

Tähän mennessä Kinno on korostanut, että se on logistiikka-alueella mahdollistaja, ei varsinaisen bisneksen pyörittäjä. Uusikaan yhtiö ei tekisi varsinaista huolintatoimintaa. Sen tehtävänä olisi muun muassa markkinoida aluetta, jotta saadaan käyttäjiä, ja kerätä käyttäjiltä vuokria ja muita maksuja.

Hallinnointiyhtiötä varmastikin tarvitaan pyörittämään RRT-aluetta. Alue ei myy itse itseään ja maksujen kerääminen täytyy järjestää. Kyseessä on kuitenkin muutos strategiassa. Jos Railgate Finland perustetaan ja se siirtyy myöhemmin kaupungin tytäryhtiöksi, Kinno ei ole vain mahdollistaja ja kaupunki kaavoittaja, vaan mukana liiketoiminnassa.

RRT-alue on Kouvolan mittakaavassa iso hanke. Kaupunki investoi rautatie- ja maantieterminaaliin 28 miljoonaa euroa. Terminaalin osuus Kouvolan kaikista investoinneista vuosina 2015—2022 on 10 prosenttia. Hanke on herättänyt epäilyjä ja vastustusta. Kyseessä onkin selkeä riski-investointi. Sijoitettujen rahojen tuotto perustuu hyvin pitkälle tulevaisuuden odotuksiin.

Jos odotukset toteutuvat, liiketoimintaan lähteminen tuo kaupungille sen kipeästi kaipaamia tuloja. Tuloksen tekeminen vaatii kuitenkin osaamista. Tämän takia hallinnointiyhtiöstä pitää saada tarkat suunnitelmat ennen päätöstä sen perustamisesta. Nyt esimerkiksi perustamiskustannukset kuulostavat kovin alhaisilta.

Valtuutettujen pitää tietää esimerkiksi seuraavat asiat: Mikä on uuden yhtiön tarkka liiketoimintasuunnitelma pitkällä aikavälillä? Mitkä ovat tarkat kustannukset yhtiön perustamisesta ja pyörittämisestä. Mikä on vuosittainen budjetti? Mitä maksavat yhtiölle kaavaillut toimitilat?

Kysymykset on syytä selvittää nyt, sillä myöhemmin vastauksia voi olla vaikea saada.