Tuuri ei ole työturvallisuutta

Työturvallisuus on kyynisesti ajatellen tyypillinen juhlapuheiden asia. Puheissa kaikki mahdollinen tehdään työntekijöiden turvallisuuden eteen, mutta käytännössä tilanne voi olla toinen.

Työturvallisuus on toki kehittynyt viime vuosina entistä parempaan suuntaan. Turvallisuus on kuitenkin asia, joka ei ole koskaan valmis. Se vaatii jatkuvaa tietojen ja taitojen päivittämistä sekä myös työntekijöiden kouluttamista.

UPM Kymi sai viime viikolla yhtiön Paras parantaja -turvallisuuspalkinnon. Toimitusjohtaja Jussi Pesonen totesi Kouvolan Sanomille Kuusankoskella, että työturvallisuus on yhtiölle sellainen asia, jonka on pakko kunnossa. Pesosen näkemyksen mukaan jokainen työtapaturma on vältettävissä.

Suurilla, varsinkin pörssiyrityksillä, tilanne onkin varmasti näin. Laiminlyönteihin ei kerta kaikkiaan ole varaa. Jos työturvallisuus laiminlyödään, bisnes alkaa kärsiä ennemmin tai myöhemmin.

Rakennusliiton Kymen aluepäällikkö Kari Lapatto tekee noin 150 työpaikkakäyntiä vuodessa. Näistä noin 50 kohteessa on Lapaton mukaan jotakin huomautettavaa työturvallisuusasioissa.

Suuri osuus kertoo siitä, että asioita tehdään edelleen hyvään onneen luottaen. Esimerkiksi turvavälineiden unohtaminen on tietysti ennen kaikkea kustannuskysymys. Välinpitämättömyyden takana on varmasti myös näkemys, että asiat hoituvat helpommin ja nopeammin ilman ylimääräisiä sääntöjen noudattamisia.

Esimerkiksi korkeilla paikoilla työskentely on sellainen asia, jossa pelkkään hyvään tuuriin ja varovaisuuteen ei kannata luottaa. Ei siinäkään tapauksessa, vaikka tuuria olisi aiemmin ollutkin.

Janne Rönkkö

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.