Taiteen pitääkin herättää ajatuksia

Ateneumin taidemuseo sai viikko sitten ulkoseinäänsä kiistanalaisen banderollin. Sen teksti ”Refugees Welcome” toivottaa pakolaiset tervetulleiksi. Taidemuseo osallistuu näin kannanottoon, jolla kulttuuriammattilaiset puolustavat turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksia ja sananvapautta.

Banderolli on aiheuttanut museolle runsaasti palautetta. On päivänselvää, että näin tapahtuu. Tai jos ei tapahtuisi, banderollin merkitys latistuisi. Palaute, myös kriittinen ja kirpeä, osoittaa, että taiteella on juuri se rooli mikä sillä pitääkin olla. Taiteen ei tarvitse aina miellyttää, mutta ollakseen hyvää sen pitää herättää ajatuksia ja tunteita.

Saa keskustella siitäkin, onko banderolli kuvataiteen teos vai yhteiskunnallis-kulttuuripoliittinen julistus. Joskus ero on hiuksenhieno, ja joskus eroa ei edes ole. Saa kysyä, onko kannanotto museon vai banderollin tekijän. Kummallakin on oikeus mielipiteensä ilmaisemiseen.

Jokaisen, joka kulkee Ateneumin ohi, ei tarvitse olla samaa mieltä kuin lakana julistaa. Ohikulkija voi myös pohtia, kutsuuko viesti tulijoita museoon, Helsinkiin vai koko Suomeen. Hän voi puntaroida omaa kantaansa. Hän voi perustella itselleen, miksi ajattelee niin kuin ajattelee.

Pakolaisongelman ratkaisemisen tavoista maailmassa ja Suomessa on monenlaisia mielipiteitä. Ihmisoikeuksien puolustamisen ei kuitenkaan pitäisi olla kenenkään näkökulmasta torjuttava asia. Sitä paitsi taiteella on kautta historian julistettu jotakin. Sikäli Ateneumin ulkoripustuksen ei pitäisi aivan mahdottomasti kuohuttaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.