Terroristiakin pitää hoitaa

Turun puukottajaa hoitaneet lääkärit ja muu hoitohenkilökunta ovat joutuneet rajun some-hyökkäyksen kohteeksi. Kuumana käyvät kansalaiset eivät ole hyväksyneet, että puukottajan vammoja on hoidettu sairaalassa, ja he ovat kohdistaneet raivonsa hoitajiin. Uhkailujen takia Turun yliopistollisen keskussairaalan henkilökunta ei ole tuntenut enää oloaan turvalliseksi, vaikka sairaalan vartiointia on lisätty.

On inhimillistä, että kansalaiset tuntevat vihaa puukottajaa kohtaan, mutta hoitohenkilökunnan uhkailu on epäinhimillistä ja typerää. Lääkärien ja hoitajien ammattietiikkaan ja velvollisuuksiin kuuluu hoitaa potilasta riippumatta siitä, miten ja missä yhteydessä hän on vammansa saanut.

Poliisi on saanut puukottajan taltuttamisessa tunnustusta ripeydestä ja siitä, että hyökkääjää ei surmattu, kuten muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa on useimmiten näissä tapauksissa toimittu. Nyt tekijää Abderrahman Meckahia voidaan kuulustella ja selvittää kunnolla, mistä tapauksessa oli kysymys. Mitkä olivat hänen motiivinsa, keitä hänen mahdolliset rikoskumppaninsa ja millaiset hänen yhteytensä terroristiverkostoihin? Näin voidaan saada arvokasta tietoa ja estää mahdollisesti uusia iskuja. Kuolleelta näitä ei enää saataisi.

Turun tapaus on saanut muukalaisvihan nousemaan muutenkin. Täysin sivulliset ulkomaalaisen näköiset ihmiset ovat joutuneet uhkailujen ja jopa väkivallan kohteeksi. Ihmisten kimppuun on käyty, ikkunoita on rikottu ja omaisuutta tuhottu. Tunteet ovat pinnassa, mutta kaikkien olisi syytä malttaa mielensä. Vihanpito vain lietsoo uusia väkivaltaisuuksia ja kostomentaliteettia.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.