Pääkirjoitus: Kauppakeskus Veturin tulo muutti Kouvolan keskustan ravintolakeskittymäksi

Kouvolan ydinkeskustan kävijämäärät ovat kasvaneet remontin valmistuttua vuonna 2018. Samaan aikaan kauppakeskus Veturi on vankistanut asemaansa merkittävänä kauppapaikkana. Kauppakeskusjohtaja Jari Koistisen mukaan Veturin liikkeet tekivät viime vuonna ennätysmyynnin.

Kävelykatu Manskin liiketiloista hurjan suuri osuus, noin 10 prosenttia on tyhjillään, mutta tiedot ovat silti rohkaisevia. Kauppakeskuksen menestys ei ole tyystin näivettänyt keskustaa, kuten pessimistisimmät arvioivat Veturin avaamisen aikoihin vuonna 2012.

Veturin remontin onnistumisen ja kaupunkikeskustan hyvän kehityksen on voinut havaita yksinkertaisella mittarilla: julkisessa keskustelussa kriittiset äänenpainot ovat vaimentuneet. Kun Veturi avattiin, keskustelupalstoilla epäiltiin, riittääkö kauppakeskukseen asiakkaita keskellä viikkoa. Manskin remontin edetessä päiviteltiin muun muassa sitä, tuleeko kadusta kalliista korjauksesta huolimatta leveä ja kolkko.

Viime aikoina on ollut hiljaisempaa. Silloin palvelu yleensä toimii, kun siitä puhutaan vähän.

Kouvolan keskustasta on poistunut viime vuosina monia vaateliikeketjuja, mutta alue on kehittynyt Manskin remontin ansiosta entistä enemmän olohuonemaiseksi ravintolakeskittymäksi. Myös hieno kausivalaistus on tuonut yleisilmeeseen piristystä.

Veturista taas on tullut monipuolisempi ostospaikka. Jari Koistisen mukaan ennen Veturia kouvolalaisten euroja valui lähikuntiin ja pääkaupunkiseudulle. Nyt rahaa tulee aiempaa enemmän myös toiseen suuntaan. Merkittävä osa Veturin asiakkaista tulee Kouvolan talousalueen ulkopuolelta.

Koistisen mukaan ulkopaikkakuntalaiset asiakkaat ovat elinehto, jotta Veturi kiinnostaa yrityksiä. Kouvolan väkiluku vähentyy, joten kasvua on tultava muualta.

Suuren kauppakeskuksen tulo Kouvolaan toi kaupunkikeskustalle kilpailijan. Vajaat kahdeksan vuotta myöhemmin on kuitenkin selvää, että keskustan tulevaisuutta on turha surkutella. Se elää ja muuttuu kilpailutilanteen mukaan.

aapo.mentula@kouvolansanomat.fi

Juttua muokattu 27.2. kello 9.59. Korjattu Manskin remontin valmistumisvuosi.