Päätoimittajan kirje: Koronakriisin keskellä meidän kaikkien pitää toimia vastuullisesti ja ajatella myös tulevaisuutta

Päätoimittaja Petri Karjalaisen kuvasi kotona etäkoulua käyvä nuori.
Päätoimittaja Petri Karjalaisen kuvasi kotona etäkoulua käyvä nuori.

Hyvä Kouvolan Sanomien lukija,

kaikki meistä elävät tällä hetkellä poikkeuksellisissa oloissa. Lapset ja nuoret ovat siirtyneet etäkouluihin, monet vanhemmat etätöihin ja iäkkäitä on ohjeistettu välttämään mahdollisimman paljon kaikkia kontakteja.

Liikkuminen on vähentynyt: tällä viikolla päätettiin, että Uudenmaan rajat menevät kiinni, mikä näkyy myös Kouvolan kuntarajoilla. Ja liikkumisen pitääkin vähentyä. Kontakteja välttämällä hidastamme koronaepidemian leviämistä. Jos onnistumme, Suomen – tai Kymenlaaksossa Kymsoten – terveyspalveluihin ei kohdistu liian suurta painetta kerralla.

Poikkeusolot näkyvät myös meillä toimituksessa. Suuri osa toimittajista tekee päivittäistä työtään muualla kuin Kouvolan Sanomien toimitalossa. Minä kirjoitan tätä kirjettä teille lukijoille keittiönpöydän ääressä kotona.

Mekin vältämme lähikontakteja – oman terveyden, mutta myös haastateltavien ja kuvattavien ihmisten terveyden vuoksi. Suosimme puhelinhaastatteluja ja ulkokuvauksia. Emme tule ihmisten koteihin, vaan pyydämme heiltä ennemmin selfien.

Pyrimme toimimaan mahdollisimman vastuullisesti myös välittäessämme tietoa ja tunteita koronakriisin keskellä. Emme julkaise huhuja ja tarkistamme tiedot. Koronakriisi on osoittanut, että täsmälliselle uutisoinnille on kysyntää. Kouvolan Sanomien verkkopalvelun lukijamäärät ovat nousseet merkittävästi viime viikkoina.

Jotkut teistä ovat toivoneet, että kaikki Kouvolan Sanomien koronaepidemiasta tuottama sisältö olisi täysin ilmaiseksi luettavissa verkosta. Osin näin onkin: kaikki viranomaistiedotteisiin perustuva, kouvolalaisille välttämätön tieto sekä STT:n valtakunnalliset koronauutiset ovat vapaasti luettavissa.

Omaan tiedonhankintaan perustuvia sisältöjä emme ole avanneet kokonaan. Syynä on se, että kriisin keskellä meidän kaikkien täytyy ajatella myös tulevaisuutta.

Kaikki me – niin yksittäiset ihmiset kuin yritykset – kannamme tällä hetkellä huolta omasta taloudestamme. Korona iskee rajusti kaikkiin yrityksiin. Sanomalehdissä tilaajatuotot ovat perinteisesti olleet talouden kivijalka. Niillä maksetaan henkilöstön palkat, siis sisällöntuotanto.

Haluamme asettaa tilaajat etusijalle painetun lehden lisäksi myös verkkopalvelussa. Tarvitsemme tilaajien tukea, jotta voimme palvella heitä ja tuottaa paikallisia, ainutlaatuisia sisältöjä myös jatkossa.

Silloin kun koronaepidemia on selätetty.

Petri Karjalainen

Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja

Luetuimmat