Lukijalta: Jokainen vastuullisesti ajatteleva valtuutettu ymmärtää, että Kouvola tarvitsee kaikkia mahdollisia menestystekijöitään

Kouvolan Sanomat julkaisi 9.8. Janne Rönkön uutisanalyysin otsikolla ”Kouvolan keskustan ja laita-alueiden nokittelu tekee yksimieliset säästöpäätökset lähestulkoon mahdottomiksi”. Tekstissä vertailtiin Iitissä tehtyä säästöohjelmaa niihin ratkaisuihin, joita myös Kouvolassa on kuluvan vuoden aikana tehtävä.

Tekstissä pohdittiin myös Kouvolan kuntapolitiikkaa ja eritoten sen menneisyyttä laajasti. Kirjoituksen sävy oli paikoin synkkä ja epäileväinen mutta myös yleistävä tavalla, jota allekirjoittaneen on vaikea hyväksyä. Uutisanalyysin teeman voisi kiteyttää sanoihin ”vastakkainasettelun aika ei ole ohi”.

Olen toiminut Kouvolan kuntapolitiikan parissa vuodesta 2017, noin kymmenen vuotta sen jälkeen, kun kuusi kuntaa tekivät päätöksensä uuden Kouvolan perustamisesta. Huomattava osa nykyisistä valtuutetuista on tullut mukaan valtuustotyöhön viimeisen kahden valtuustokauden aikana. Meistä jokainen kokee analyysissä esitetyn arvion varmasti henkilökohtaisesti vieraaksi.

Jako siihen katsotaanko asioita nykyisen Kouvolan vai aiempien kuntien näkökulmasta ei kulje valtuustoryhmien välillä.

Tuo jakolinja on olemassa, mutta se löytyy jokaisen valtuustoryhmän ja varmasti useamman valtuutetun henkilökohtaisen ajattelun sisältä. Jokainen vastuullisesti ajatteleva valtuutettu ymmärtää, että Kouvola tarvitsee kaikkia mahdollisia menestystekijöitään, eikä yhdenkään alueen tai elinkeinon menestys ole toisilta pois.

Olen huolissani toisesta jakolinjasta yhteisen Kouvolamme tulevaisuuden suhteen. Valtuustoa ja kaupunginhallitusta ei pidä esittää julkisuudessa vain säästöjen tekijänä. Luottamushenkilöiden ei myöskään pidä alistua tuohon rooliin.

Kaupungin päättäjien ja muun organisaation, kaupungin omistamien yhtiöiden ja alueen muiden toimijoiden on tehtävä joka päivä töitä sen eteen, että Kouvolaan saadaan uutta työtä sekä kasvua vahvistavia asioita kuten yliopistokoulutusta.

Erilaiset kunnat ja kaupungit tekevät töitä houkutellakseen asukkaita, yrityksiä ja eri palveluiden käyttäjiä alueilleen. Seuraan näitä toimia päivittäin työssäni elinkeinoministerin erityisavustajana. Yhtenäisyys ja oman alueen monipuolinen esilletuonti erottuvat aina positiivisesti edukseen.

Nykyisen Kouvolan jokainen alue olisi kohdannut finanssikriisin ja korona-ajan. Ratkaisevaa on se, että valtuustossa ja kaupunginhallituksessa työtä tehdään koko alueen tulevaisuuden ja menestyksen eteen. Moni-ilmeinen Kouvola erottuu joukosta, jos toimimme viisaasti, se erottuu edukseen. Yhden ilmeen kaupunkeja Suomessa on liiaksi.

Huoli koko Kouvolan mukana pitämisestä päätöksenteossa on varmasti aito. Asiaan voi vaikuttaa monella tavalla. Kaikki puolueet etsivät nyt uusia kuntavaaliehdokkaita. Eri ehdokkaiden kampanjat etsivät tekijöitä. Lähde mukaan vaikuttamiseen itsellesi sopivalla tavalla. Tulevaisuutta tehdään joka päivä.

Jenny Hasu, kaupunginhallituksen 2. vpj. (kesk.)