Sana sunnuntaiksi: Kohti uutta kasvua

Vuodenvaihde on hyvä aika katsahtaa omaan elämään ja miettiä, millainen vuosi on takana ja minkälaisilla eväillä lähdetään kohti seuraavaa.

Jokainen vuosi on erilainen. Joinakin vuosina tapahtuu runsaasti hyviä asioita, joskus taas on iloinen kun vuosi vihdoin päättyy.

Joskus tuntee olleensa paikoillaan vuoden verran. Etenkin silloin tekee mielellään uudenvuodenlupauksia, jospa sillä saisi muutoksen alkuun.

Tulevaa varten voi ja kannattaa tehdä suunnitelmia ja lupauksiakin, mutta loppujen lopuksi edessämme on tuntematon, johon voimme vaikuttaa vain rajallisesti. Ylipäätään jokainen aamu, johon saamme herätä on lahja, jota emme aina edes huomaa. Aina siitä ei muista olla kiitollinen, arki ajaa edelle.

Uudenvuoden evankeliumitekstissä Jeesus vertaa ihmisen elämää viikunapuuhun. Vertauksen puu on jäänyt ilman satoa jo kolme vuotta. Puun omistaja on syystäkin harmissaan ja olisi jo kaatamassa puuta. Puutarhuri kuitenkin kehottaa odottamaan vielä ensi vuoteen. Hyvällä hoivalla puu saattaisi tuottaakin hyvää hedelmää. Puu saa armonaikaa.

Kasvava puu tarvitsee valoa, vettä ja ravinteita voidakseen tuottaa hedelmää. Niin ihminenkin tarvitsee armon valoa, elävää vettä ja Jumalan sanan ravintoa voidakseen tuottaa hengen hedelmää. Aina ei ole satovuosi, joskus satoa saa odottaa pitkäänkin.

Jumala on kuitenkin kärsivällinen ja tulee meitä vastaan. Sitä on armo. Loputtomiin satoa ei kuitenkaan odoteta, joten jotain on meidänkin tehtävä.

Alkava vuosi on siis jälleen uusi mahdollisuus uuteen alkuun, parempaan tulevaisuuteen. Ja uuden vuoden alkaessa saamme jäädä elämämme kanssa Jumalan huomaan ja turvaan.

Riippumatta siitä, mitä teemme, olemme Jumalan armon varassa. Hänessä on turvamme ja kasvumme.

Meidän tehtävämme on tehdä parhaamme ja luottaa siihen, että Herra tietää mikä on meille hyväksi.

Helena Lorentz

Kirjoittaja on Anjalankosken seurakunnan seurakuntapastori.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.