Sana sunnuntaiksi: Sinussa on mahdollisuus

Ortodoksisella kirkolla oli eilen juhlapäivä, kun ilomantsilainen Johannes Karhapää julistettiin pyhäksi.

Mutta kuka oli tämä Johannes Karhapää? Johannes syntyi Ilomantsissa v. 1884. Tuohon aikaan Suomi oli osa Venäjää ja vuosisadan vaiheessa alkoivat venäläisten sortotoimet. Valitettavasti suomalaiset näkivät ortodoksisuuden yhtenä venäläisyyden ilmenemismuotona ja ennakkoluulot ortodokseja vastaan kasvoivat.

Johannes oli opettaja ja kansanvalistaja sekä puolusti ortodoksista uskoa vaikeassa tilanteessa. Hän sai toki tunnustusta työstään, mutta toisaalta myös vainoa ja panettelua.

Tilanne kärjistyi vuonna 1918 kansalaissodan riehuessa pahimmillaan. Johannesta syytettiin vehkeilystä venäläisten hyväksi ja hän joutui valkoisten teloituskomppanian eteen. Hän totesi elinpäiviensä olevan luetut, ja pian hän kirkasti Jumalaa marttyyrikuolemallaan vain 33-vuotiaana.

Johannes Karhapää julistettiin pyhäksi 10 vuotta myöhemmin. Häntä kutsutaan asuinpaikkansa mukaan Johannes Sonkajanrantalaiseksi.

Kohti pyhitystä… Kun katolinen kirkko puhuu pyhimyksestä, ortodoksit käyttävät ilmaisua pyhä. Samaan sanaperhettä ovat myös vanhurskas ja autuas. Autuuden lauseet kertoo meille pyhistä ihmisistä.

Autuaita ovat hengessään köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta.

Autuaita ne, jotka toisia armahtavat: heidät armahdetaan.

Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden vuoksi vainotaan: heidän on taivasten valtakunta.

Autuaita olette te, kun teitä minun tähteni herjataan ja vainotaan ja kun teistä valheellisesti puhutaan kaikkea pahaa.

Iloitkaa ja riemuitkaa, sillä palkka, jonka te taivaissa saatte, on suuri.

Autuuden lauseet ovat ylistys ihmisyydelle. Meidät on luotu elämään Jumalan läheisyyteen ja autuuden saavuttaminen on luonnollinen osa elämäämme.

Pyhäksi kasvaminen on mahdollista kaikille eikä se ole koskaan liian myöhäistä. Jokainen meistä kantaa sisällään pyhyyden siemenentä ja kenestä tahansa meistä voi tulla todellinen Jumalan temppeli. Tästä meille todistaa pyhä Johannes Sonkajanrantalainen.

isä Ville Kiiveri

kirkkoherra

Haminan ortodoksinen seurakunta

Luetuimmat

Kommentoidut