Kuolleita: Kaj Niemi (1945–2020) oli idearikas insinööri, elektroniikkavelho ja kulttuuripersoona, joka toi Pienoisrautatiemuseon Kouvolaan

Arkisto

Kuolleita: Kaj Niemi (1945–2020) oli idearikas insinööri, elektroniikkavelho ja kulttuuripersoona, joka toi Pienoisrautatiemuseon Kouvolaan

Kyberneetikko oli titteli, jota Kaj Niemi käytti mielipidekirjoitukissaan kommentoidessaan aktiivisesti ajankohtaisia Kouvolan asioista.

Kaitsu perusti Kouvolassa vuonna 1976 Computec Oy:n, joka oli tuon ajan johtavia yrityksiä puhelin- ja verkkopohjaisissa hälytysjärjestelmissä Suomessa. Yrityskauppojenkin jälkeen yritys jatkaa toimintaa Kouvolassa tosin toisella nimellä. Luovuttuaan Computecin omistuksesta Kaitsu kehitti useita uusia yritysideoita, jotka valitettavasti eivät onnistuneet odotetulla tavalla vaan tulivat raskaaksi taakaksi ja johtivat yritystoiminnan hiipumiseen sekä sairastumiseen.

Yhtenä uusista yritysideoista mainittakoon jo 1990-luvun alussa ideoitu parvekelasitukseen keskittynyt yritysrypäs, johon Kaitsu panosti luottaen kehittyviin markkinoihin. Jokainen kouvolalainen varmasti tiedostaa nykyisin tuon idean hienouden, kun seuraa kouvolalaisen Lumon Oy:n menestystä alalla.

Kaitsu vaikutti aloitteillaan moniin tapahtumiin Kouvolassa, muun muassa Litran viestiin ja Museokorttelin adventin avaukseen, joka on jo parikymmentä vuotta jatkunut museokorttelissa Radiomuseon (nykyinen Kotimuseo) parvekkeelta.

Kaitsun ansiota on myös Pienoisrautatiemuseon tulo Kouvolaan. Työskennellessään Sveitsissä hän tutustui museon perustajaan ja sai hänet houkuteltua perustamaan museon Kouvolaan. Kaitsu uudisti myös Kouvolan putkiradiomuseon (Kouvolan koti- ja radiomuseon) järjestelmiä ja ideoi museon toimintaa ja tapahtumia.

Kaitsu oli lahjakas kulttuuripersoona. Hänen käsissään syntyi useita hienoja maalauksia. Vuonna 2003 hän voitti Kouvolan novellikilpailun kirjoituksellaan ”Operaatio Picasso”, joka löytyy Kouvolan kirjastosta Kouvolan dekkaripäivät -yhdistyksen julkaisemassa kirjassa ”Rikos pikkukaupungissa”.

Kaitsu osallistui aktiivisesti viestiaselajin reserviläistoimintaan. Hän oli sotilasarvoltaan kapteeni.

Kaitsu oli huumorintajuinen. Missä hän liikkuikin, oli nauru aina herkässä.

Jäämme kaipaamaan yhteisiä naurunhetkiä sekä käsittämätöntä luovuuden ja innovatiivisuuden ilmapiiriä, jonka Kaitsu loi visionäärinä ja innovaattorina. Hänellä oli ilmiömäinen kyky luoda henkilökohtaisia suhteita ja luoda tiedonsaantikanavia.

Jussi Hakulinen

Anneli Kyynäräinen

Kari Taskinen

Yrittäjiä, jotka Kaj Niemi innosti yrittäjiksi

Uusimmat uutiset