In memoriam Harri J. Heikkilä (1929–2020)

Harri J. Heikkilä (1929 -2020).
Harri J. Heikkilä (1929 -2020).

Kunnallisneuvos Harri J. Heikkilä kuoli äkilliseen sairaskohtaukseen Lahdessa 5. marraskuuta 2020. Hän oli 90-vuotias, syntynyt Kymissä 29. joulukuuta 1929.

Talvi- ja jatkosodan aikana Heikkilä palveli sotilaspoikana kotirintaman ilmatorjuntatehtävissä. Sotien jälkeen perhe muutti Elimäelle ja Heikkilän opintie jatkui Kouvolan lyseossa, mistä hän valmistui ylioppilaaksi 1948. Sotilasarvoltaan Heikkilä oli reservin luutnantti.

Heikkilä opiskeli hallinto-oppia Helsingin yliopistossa. Tiivis yhteys Elimäelle säilyi opiskeluvuosina ja paikkakunnalta löytyi myös tuleva vaimo Elli Puhakka. Nuoripari avioitui 1951 ja perheeseen syntyi kaksi lasta.

Heikkilän ura alkoi kunnallisverotuksen tehtävissä, mutta varsinaisen elämäntyönsä hän teki Iitin ensimmäisenä kunnanjohtajana 1962–1992. Kunnan elinkeinoelämän kehittäminen oli Heikkilän ykkösasioita ja yritystoiminnan edellytykset paranivatkin huomattavasti hänen kaudellaan. Kunta osallistui lukuisien yritystoimitilojen rakentamiseen, merkittävimpänä näistä suuri halli vuonna 1969 perustetulle, nopeasti kansainväliseksi ilmastointialan yritykseksi kasvaneelle Halton Oy:lle.

Heikkilän kaudella Iitin palvelutarjonta monipuolistui liikuntahallin, valtion virastotalon, palvelukeskuksen ja kirjaston rakentamisen myötä. Heikkilän neuvottelutaitojen ansiosta kunta sai myös rakennettua edullisesti suuren määrän vuokra-asuntoja 1970- ja 80-luvuilla.

Kunnanjohtajana Heikkilä myötävaikutti päätökseen siirtää Iitin vanhainkodin asukkaat mahdollisuuksien mukaan avopalvelun piiriin. Tämä 80-luvun puolivälissä tehty toimenpide oli alan ensimmäisiä Suomessa ja tuotti kunnalle huomattavat kustannussäästöt.

Heikkilä oli puolueisiin sitoutumaton kunnanjohtaja, jota aikalaiset kuvailevat osaavaksi, tarkaksi, rohkeaksi ja yhteistyökykyiseksi. Harri muistetaan myös mainiona seuramiehenä.

Vielä eläkkeelle jäätyään Harri osallistui aktiivisesti mm. Kausalan Lions Clubin, A. J. Sjögrenin seuran ja Iitin Musiikkijuhlien toimintaan. Hän lauloi Pohjois-Kymen Sotilaspoikakuorossa ja hallitsi myös pianon, kitaran ja harmonikan soiton. Lentopallon pelaamista hän jatkoi valtakunnallisessa ”sikariportaassa” aina 2000-luvulle asti.

Eläkevuosina kesämökki Iitin Radansuussa oli Harrille ja Elli-vaimolle rakas paikka. Mökin idyllistä pääsivät nauttimaan myös jälkipolvet, neljä lastenlasta ja seitsemän lastenlastenlasta.

Heikkilä oli laajasti sivistynyt, ystävällinen ja lempeä. Hänen terävät huomionsa maailman menosta ja hersyvällä huumorilla höystetyt tarinansa ovat jääneet jälkipolvien ja laajan ystäväpiirin mieliin.

Hiljalleen edenneestä muistisairaudesta huolimatta Harrin elämänmyönteisyys säilyi loppuun saakka.

Anni Heikkilä

Harrin pojantytär

Matti Mikkola

Kunnallisneuvos, Harrin pitkäaikainen yhteistyökumppani ja ystävä