Sana sunnuntaiksi: Matkalla vai perillä?

Paaston matka alkaa olla loppusuoralla. Millainen matka se on sinulle ollut? Onko hiljaisuus saanut puhutella sinua? Vai onko käynyt niin, että arki on vyörynyt kaiken ylle ja matka on tuntunut jääneen kesken ennen kuin kunnolla alkoikaan?

Olen kuullut sanottavan, että matka on tärkeämpi kuin määränpää. Jotakin aina jää, vaikka maisemat eivät niin tiuhaan vaihtuisikaan tai matka ei saavuttaisi päätänsä. Keskeneräisyys ei haittaa. Se on täytetty.

Paaston aikana kuljetaan kohti iloa ja vapautta. Jeesus on matkalla mukana. Hän ei kuulustele matkan suorituksia. Hän ei kysele kilometrejä tai kierrosaikoja. Hän ei kysy, miten hyvin olemme täyttäneet tavoitteet, jotka itse asetimme itsellemme — tai jotka joku muu tuntuu asettaneen. Se on täytetty.

Raamatun sanan valossa oma synti kasvaa suuremmaksi. Tulee tietoisuus siitä, että itse ei pysty. Ei osaa eikä jaksa — ei aina haluakaan — elää niin kuin Raamatussa ohjeistetaan ja suorastaan käsketään. On mentävä ristin juurelle. On tunnustettava, että pieleen meni. Pieleen meni taas. Ja siinä armo on. Se on täytetty.

Paasto on lahja eikä suoritus. Se on lupa pysähtyä. Ei tarvitse karsia omaa elämäänsä keinotekoisesti. Koska joskus elämässä vain on liikaa. Tai sitten on sopivasti, ehkä joskus liian vähänkin.

Oli asioiden määrä mikä tahansa, armo mahtuu sekaan. Sieltä se pilkistää pyykkikasasta ja tuikkii tiskivuoren takaa.

Armo on piiloutunut työmatkaliikenteen jarruvaloihin ja kuuluu iltalenkkiä säestävän mustarastaan huilussa. Armo kelluu löylykiulussa ja ensimmäisessä illalla syttyvässä tähdessä.

Jeesus tiesi, että kaikki oli nyt saatettu päätökseen. Jotta kirjoitus kävisi kaikessa toteen, hän sanoi: ”Minun on jano.” Siellä oli astia täynnä hapanviiniä. Sotilaat kastoivat siihen sienen ja nostivat sen iisoppiruo’on päässä Jeesuksen huulille. Jeesus joi viinin ja sanoi: ”Se on täytetty.” Hän kallisti päänsä ja antoi henkensä. (Joh. 19:28-30)

Henna Huppunen

seurakuntapastori

Iitin seurakunta

Luetuimmat

Kommentoidut