Kuolleita: Tapani Rautasuo - nuorten musiikkikasvattaja vailla vertaa

Tapani Rautasuo 1.6.1931-3.12.2017.
Tapani Rautasuo 1.6.1931-3.12.2017.

Dir.cant. & mus. Tapani Rautasuo kuoli 86-vuotiaana pitkälle edenneeseen sairauteen kotipaikkakunnallaan Mäntsälässä 3.12. Hän oli syntynyt 1.6.1931.

Maatalon pojalle ei ollut itsestään selvää ryhtyä musiikin ammattilaiseksi. Asiaan vaikutti ratkaisevasti hänen setänsä Eino Rautasuo, joka toimi pitkään   Helsingin kaupunginorkesterin ensiviulistina. Veljenpojan soittimeksi ei tullut kuitenkaan viulu, vaan piano.

Rautasuo suoritti yhdistetyn kanttori-urkurin tutkinnon Helsingin konservatoriossa ja hankki samalla musiikin opettajan pätevyyden. Ensimmäisessä kanttorin virassaan hän oli Marttilassa Varsinais-Suomessa. Kun Kuusankoskella aukesi kanttori-urkurin virka legendaarisen P.O. Salokanteleen jälkeen, hän haki ja sai paikan vuonna 1958.

Nuori kanttori näki teollisuuspaikkakunnan haasteellisena työympäristönä, missä oli monenlaista väkeä. Hän halusi pysytellä omassa roolissaan neutraalina persoonana, mutta katsoi, että musiikilla voi kaataa raja-aitoja.

Koko pitkän uransa ajan hän hoiti tuomiokapitulin erikoisluvalla kahta virkaa: kanttorin työn ohella hän toimi musiikinopettajana sekä peruskoulussa että yhteiskoulussa.

Rautasuo kuului siihen kanttoripolveen, jolla ei juurikaan ollut vapaapäiviä. Työtä tehtiin nykykielellä sanottuna 7/24-tahtiin. Hän vitsailikin joskus, että on ollut koko työuransa asuntosäästäjä, koska oli niin harvoin kotona. Rautasuon läheiset ovat vakuuttaneet, ettei hän osannut kaivata vapaata. Hän eli musiikille ja musiikki oli hänen käyttövoimansa.

Valtakunnallista tunnettuisuutta Rautasuo saavutti väsymättömänä kuoronjohtajana ja uranuurtajana nuorten musiikkikasvatuksen alalla. Parhaimmillaan hänellä oli vedettävänään seurakunnan kirkko-, nuoriso-, juniori- ja lapsikuorot sekä koulun puolella muun muassa teinikuoro.

Rautasuo oivalsi jo 1960-luvulla, että nuoret kaipaavat perinteisen ohjelmiston rinnalle uutta hengellistä musiikkia aina rytmimusiikkiin saakka. Seurauksena oli nuorten innostus ja ryntäys kuorojen riveihin. Nuorisokuorossa oli parhaimmillaan 80 laulajaa.

Vaikka kuoron tekemät kuusi levyä ovat ajat sitten olleet loppuunmyytyjä, niin kuoron esityksiä voi yhä kuulla Ylen ohjelmissa. Erityisen suosittuja olivat koko 1980-luvun kuoron joulukonsertit, jolloin Kuusankosken pääkirkko täyttyi ääriään myöten.

Useat nykypolven urkutaiteilijat ovat antaneet Rautasuolle kiitosta siitä, että hän on pitkän uransa aikana huolehtinut Kuusankosken pääkirkon Kangasala-urkujen alkuperäisyydestä ja kunnosta.

Maassamme on säilynyt vain muutama Aarne Wegeliuksen suunnittelema pneumaattisella koneistolla varustettu kokonaisuus. Nämä niin sanotut romanttiset urut ovat vuodelta 1932.

Vaimonsa Hilkan Rautasuo tapasi opiskeluvaiheessa. Myös hänestä tuli kanttori, joka on auttanut puolisoaan välillä sijaisenakin, minkä lisäksi he esiintyivät mieluusti yhdessä.

Suurin urakka puolisolla on luonnollisesti ollut kuitenkin viiden lapsen hoidossa. Perheen nuorimmainen Taina-Maaria totesi joskus, että osasi laulaa ennen kuin puhua. Musiikin pariin ei muitakaan sisaruksia tarvinnut patistaa. Kaikista on tullut musiikin ammattilaisia.

Kun eläkeikä koitti Tapani Rautasuolle vuonna 1994, hän ei halunnut jäädä Kuusankoskelle, koska tiesi, ettei olisi osannut kieltäytyä lukuisista viraapelihommista.

Palattuaan kotikonnuille Mäntsälään ei mennyt kuin muutama päivä, niin kirkkoherra pyysi Rautasuota vetämään paikallista Tuomasmessua. Se oli kuitenkin kevyttä aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Mäntsälässä hän palasi lapsuutensa harrastukseen hiihtoon. Hän aloitti monivuotiset ”virsikirjahiihdot”. Tämä tarkoitti sitä, että hiihdettyään tietyn matkan päivässä hän soitti kotiin tultuaan kyseiset virret läpi ja jatkoi sitten seuraavasta numerosta. Joskus vähälumisina talvina teki tiukkaa saada virsikirja hiihdettyä läpi, mutta sitkeydellä se onnistui.

Tapani Rautasuon panos uupumattomana kanttorina ja empaattisena kasvattajana säilyy niin lukuisten kuorolaisten kuin laajan musiikkiyleisönkin mielissä pitkään.

EERO NIINIKOSKI

Kirjoittaja on Tapani Rautasuon oppilas ja yhteistyökumppani.

 

Kouvolan Sanomat ottaa vastaan muistokirjoituksia, joita julkaistaan sekä printissä että verkossa Elämänkaari-palstalla.

 

 

 

 

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.