Kuolleita: Director musices Valdemar Haimi 1923–2020

Valdemar Haimi 15.5.1923 – 4.4.2020.
Valdemar Haimi 15.5.1923 – 4.4.2020.

Kuusankosken Harmonikansoittajat r.y. n perustaja, kunniapuheenjohtaja dir. mus. Valdemar Haimi nukkui pois 4.4.2020 pihatöissä sattuneen tapaturman seurauksena. Valdemar Haimi syntyi 15.5.1923 Voikkaalaisen remmisuutarin perheeseen kuudentena poikana.

Harmonikansoitolle nuori Vate myi sielunsa heti kun kuuli suurien mestareiden soittoa radiosta. Valdemar oli soittotaidoiltaan Pietro Frosinin, Pietro Deiron ja John Molinarin vertainen soittaja, hänen ohjelmistoonsa kuuluivat unkarilaiset rapsodiat ja tanssit sekä mm. Pietro Frosinin sävellykset.

Vate menestyi soittajana ja voitti kaikki kilpailut, joihin hän osallistui. Harmonikkaorkesteria perustaessa 1958 hänellä oli esikuvana suuret amerikkalaiset ja saksalaiset harmonikkaorkesterit.

Kuusankosken Harmoniansoittajien ohjelmistossa olivat mm. Italialainen alkusoitto, Espanjalainen marssi, tarantella yms. vaativaa ohjelmistoa. Yhdistys oli Suomen ensimmäinen rekisteröity, Suomen Harmonikkaliiton jäsenkerho.

Ennen sotia Vate soitti trumpettia ja alttotorvea Voikkaantyöväen soittokunnassa. Sota-aikana Valdemar Haimi palveli viihdytysjoukoissa Ventti Prikaatissa, osasto Varis oli hänen joukko-osastonsa. Samassa joukko-osastossa palvelivat Suomen eturivin taiteilijat.

Amiraali Jan Klenberg myönsi hänelle näistä ansioista Puolustusvoimien hopeisen ansiomerkin vuonna 1993. Valdemar Haimi toimi yli 30 vuotta Kuusankosken työväenopistossa harmonikansoiton opettajana, ja hänelle on myönnetty myös Pro Kuusankoski mitali vuonna 1990.

Valdemar Haimi sai myös harmonikansoiton opetuksen oppiaineeksi Pohjois-Kymen musiikkiopistoon 70-luvun alussa. Hän toimi myös musiikkiopistossa harmonikansoiton opettajana. Vate säesti myös kuuluisia Voikkaan kisällejä jo 30-luvulta lähtien.

Valdemar Haimin kynästä on lähtenyt n. 60 sävellystä ja lukuisia sovituksia. Kaikki tanssiorkesterin sovitukset kuitenkin tuhoutuivat Voikkaan työväentalon palossa vuonna 1958.

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari myönsi Director musices -arvonimen Valdemar Haimille vuonna 1996. Suomen Harmonikkaliiton kunniakirjan hän sai vuonna 1998. Voikkaan Työväenyhdistyksen mitali hänelle myönnettiin vuonna 2003.

Hän julkaisi sävellyksistään nuottijulkaisun Sointuja kymeltä ja kirjoitti vuonna 2007 omat muistelmansa kirjassa Soimannin tarina.

Valdemar Haimin muisto on osa suomalaista harmonikan historiaa.

Esa Leino

Puheenjohtaja, Kuusankosken Harmonikansoittajat r.y.