Sana sunnuntaiksi: Rakkauden laki – "Olisiko mahdollista, että minussakin olisi vikaa?"

Maailmaa katsoessa tuntuu usein, että päällimmäisenä on vihapuhe, ristiriidat ihmisryhmien välillä, epäoikeudenmukaisuus ja kostonhalu. Sunnuntain aihe kirkossa on: Rakkauden laki. Jeesus kehottaa meitä rakastamaan myös heitä, jotka vihaavat.

Kristillinen usko ei tuo elämäämme todellakaan mitään uutta, jos me rakastamme vain niitä, jotka meitä rakastavat, mutta vihaamme niitä, jotka ovat kanssamme eri mieltä, ovat erilaisia tai meille vastenmielisiä. Siinä syntyy koston kierre, jota hallitsevat takaisin antaminen, yritys hallita tilanteita voimakeinoin, pyrkimys voittaa ja sanoa viimeinen sana.

Jeesus tarjoaa meille uutta suhtautumistapaa. Se voisi olla nimeltään vaikkapa pyhän aiheen mukaisesti rakkauden laki. Mitä se voisi olla käytännössä? Entä jos lähtisimme liikkeelle ihan pienestä ja käytännöllisestä. Vaikkapa itselle esitetystä kysymyksestä: olisiko mahdollista, että minussakin olisi vikaa? Miksi minä ärsyynnyn tuon toisen käyttäytymisestä? Annanko aihetta hänen ärtymykselleen tai vihalleen? Miten minun kannattaisi itse tässä tilanteessa olla ja käyttäytyä?

Kysymykset voivat tuoda mieleen yllättäviä asioita. Olemme usein niin tottuneita piintyneisiin ajatuskuvioihimme, ettemme tule ajatelleeksi, että toisen näkökulmasta asiat näyttävät ihan toiselta.

Voi myös miettiä, mitähän kaikkea tuo toinen ihminen on kokenut, mitä kärsinyt, mitä vaille elämässään jäänyt, kun hän käyttäytyy noin. Onko hän menettänyt luottamuksensa toisiin ihmisiin? Pitääkö hänen olla aina varuillaan, ettei häntä loukattaisi? Voisinko minä omalla käyttäytymiselläni palauttaa hänen luottamuksensa? Voisinko minä tehdä jotain toisen elämän helpottamiseksi?

Entäpä jos ymmärtäisin ja olisin hänelle hyvä. Olisinko minä se, joka katkaisee tämän koston kierteen?

Silloin olisinkin opettelemassa rakastamaan vihamiehiä ja ottamassa todesta Jeesuksen opetuksen. Näin Jeesus opetti ja myös itse toimi. Parhaiten se näkyy siinä, että hän oli valmis kuolemaankin meidän puolestamme. Ristillä hän jopa rukoili teloittajiensa puolesta.

Jeesus toteutti rakkauden lain täydellisesti.

Saija Sarkasuo

vs. seurakuntapastori

Valkealan seurakunta

Luetuimmat