Sana sunnuntaiksi: Painaako paatumus?

Ristiriitainen kysymys. Paatunutta ei paina mikään.

Mutta jonakin päivänä aiemmin on painanut. Kukaan ei ole syntynyt paatuneena. Mitä tapahtui?

Paatumus on vanha kristikunnan sana, jota ei juuri enää käytetä, mutta paatumuksen oireita ilmenee edelleen. Sitä on kun ummistaa silmät, sulkee sydämen, ei välitä, etääntyy, torjuu.

Valvomisen sunnuntain tekstit kehottavat miettimään tätä. Valvominen ei tarkoita tietenkään fyysistä valvomista vaan pysähtymistä tutkimaan onko minussa edellä mainittuja oireita. Eihän sydämeni ole kovettumassa.

Valvominen on sydämen pitämistä auki Jumalalle ja ihmisille.

Pyhän aihe ei kehota elämään jatkuvassa varuillaan olemisessa: teenkö varmasti oikein, enhän luovu uskostani, eihän tuo toinenkaan luovu, enhän pilkkaa Jumalaa.

Isämme tahto ei ole pinkeä elämä, jota vaivaa jatkuva huoli tai hyvän elämän suorittaminen. Hänen tahtonsa on, että levität vain kätesi ja otat vastaan. Siinä ja sen jälkeen toteutuu kaikki tarvittava, myös hyvät teot ja valmiina oleminen.

Hänelle auki oleva sydän ei paadu.

Sairaalapastori Mia Kähärä

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.