Kuolleita: Seppo Oinonen 1952–2020

Seppo Oinonen 2.6.1952–22.2.2020.
Seppo Oinonen 2.6.1952–22.2.2020.

Järvenpäässä 2.6.1952 syntynyt, sotilasmestari evp, Autojoukkojen Kymenlaakson Killan (AJKK) monivuotinen sihteeri ja rahastonhoitaja, nelisenkymmentä vuotta kiltamme ja maanpuolustuksen hyväksi aikaansa uhrannut kiltatyön Grand Old Man, Seppo Ilmari Oinonen menehtyi sairauden murtamana Kouvolassa 22.02.2020.

1970-luvulla suoritetun varusmiespalveluksen jälkeen Seppo aloitti ammattisotilaan uran silloisessa 3. Erillisessä Autokomppaniassa Kouvolassa, jossa hän toimi kouluttajana, ajo-opettajana sekä toimistoupseerina. Hän oli työssään hillittykäytöksinen ja asiallinen mutta äärettömän tunnollinen ja vaativa esimies. Jos hänen kanssaan olisi tullut riitaa, niin syyllinen olisi näkynyt peilistä katsomalla.

”Kouvolan Autokomppanian” jälkeen hän siirtyi ilmavoimiin Tikkakoskelle ja maavoimien harmaa univormu vaihtui ilmavoimien siniseen.Tikkakoskella jatkuivat ajo-opettajan ja toimistoupseerin tehtävät sekä vieläkin kiellettyihin aiheisiin kuuluvat salaiset palvelutehtävät.

Lapsettomana poikamiehenä hänellä oli kaksi asiaa ylitse muiden, armeija ja AJKK! Yhteydet sukulaisiin olivat lähes olemattomat. Tämä mahdollisti lähes sataprosenttisen keskittymisen palvelustehtäviin ja kiltatoimintaan.

Seppo toimi vuosina 1986–1989 ”rahurina”, kuten hän itse käytti nimitystä rahastonhoitajasta, killan sihteerinä 2002–2010 ja toisen kerran rahastonhoitajana 2013–2019.

Vuodesta 2001 alkaen Seppo oli killan polttoöljyllä toimivan kenttäkeittimen hoitaja ja keittiömestari. Hän vastasi keittimen ja ruokailuvälineiden huollosta ja puhtaudesta. Hän valmisti keittimellä pääosin hernekeittoa talvitapahtumiin, hirvipeijaisiin, ampumakilpailuihin ja maku oli aina mausteita myöten kympin arvoista.

Oinonen selvitti 42. Autokomppanjan sota-ajan historiaa Sota-arkistossa monta kertaa ja hoiti killan arkistoa ja omaisuutta 3. Er AutoK:n perinteitä vaalivan Karjalan huoltopataljoonan tiloissa. KarHP on yksi ”Kaakonkulman Lukon” Karjalan prikaatin kuudesta joukkoyksiköstä.

Seppo osallistui kotiutuvien varusmiesten palkitsemisiin Karjalan prikaatissa ja Utin jääkärirykmentissä usein. Hän osallistui myös avuliaana ja työtelijäänä kiltalaisena edustamiseen Autojoukkojen Kiltojen Liitossa.

Sotahistoria ja sotilasilmailu olivat hänelle kiinnostuksen kohteita. Seppo arvosti sotaveteraaneja ja hänellä oli Keski-Suomessa veteraanituttu johon hän piti yhteyttä.

Kerrostaloasunnossaan Lehtomäessä hän piti rakennuksesta huolta mm. maalaamalla portaikkojen seiniä ja huolehtimalla asukkaiden palovaroittimista. Harvinaisen jalo ja kiitettävä harrastus!

Sepon siunasi 14.03. Hyvinkäällä Puolimatkan kappelissa Maanpuolustuskorkeakoulun sotilaspastori Markus Korpela. Kirkossa oli kuusi eri Autojoukkojen kiltojen lippua telineessä. Uljaan vaikuttava näky!

Ensimmäisenä arkulle laskivat puolustusvoimien seppeleen kaksi Porin prikaatin kapteenia ja kiltaveli Timo Tanskanen laski AJKK:n seppeleen.

Kappelista haudalle arkkua kantoi kuusi eri autojoukkojen kiltojen aseveljeä ja arkun edellä kulkivat AJKK:n ja AJKL:n liput Juha Korpelan ja Timo Tanskasen kantamina. Lippu-upseereina toimivat AJJK:n sotilaspukuiset evp kapteenit Kalervo Seppälä ja Timo Gröhn.

Sepon arkun laskeutuessa hautaan lippujen kantajat tekivät sotilaallisen kunnianosoituksen ja lippu-upseerit seisoivat tiukassa asennossa miekat olalla.

Seppo oli kiltamme uupumaton tukija ja ylevän isänmaallisen hengen omaava maanpuolustaja. ”Tiukka hiski ja kova jätkä”, josta ei olisi tullut sanansyöjää ja takinkääntäjää edes teloituskomennuskunnan edessä!

Seppo Oinosen muistoa kunnioittaen:

”Kouvolan Autokomppanian” ex-päällikkö Heimo Kivistö, Ex-kouluttaja Kalervo Seppälä, III/76 saapumiserän vänrikkinä kotiutunut, AJKK:n puheenjohtaja reservin yliluutnantti Timo Pohjola ja tämän tekstin käsittelijä Seija Halonen