Sana sunnuntaiksi: Ihmeellisen tavallinen

Jossain tapahtuu jotain erikoista. Tälläkin hetkellä joku jossain saa kuulla tai nähdä tai tuntea jotakin tosi erikoista.

Sellaista, mistä voisimme käyttää nimeä ”ihme”.

Ja miksemme käyttäisi käsitettä ”ihme”? Pohjimmiltaan kyse on kristillisestä elämäntulkinnasta.

Emme voi asettaa ihmeille mittareita, joilla voisimme jonkin asian todentaa ihmeeksi. Yksi kokee monia ihmeitä elämänsä aikana, toinen ei yhtään.

Kyse on aika pitkälle siitä, millaisia tulkintoja annamme tapahtuneille asioille. Aina löytyy ihmisiä, jotka kieltävät ihmeen mahdollisuuden. Kaikki tapahtumat voivat saada jonkun järkiperäisen selityksen.

Moni ns. tavallinen asia voi tuntua ihmeeltä, kun on ollut pitkään jotakin vailla.

Kävely loskaisella kadulla keskipäivän synkässä hämärässä voi tuntua myönteiseltä, ihanalta ihmeeltä. Ei huomaa kaipaavansa auringonpaistetta, vaan huomaa nauttivansa ulkoilmasta, jota saa hengittää.

Ihmeiden kieltäminen on elämän kieltämistä. Sillä elämä itsessään on ihme.

Eräs lastenlääkäri sanoi aikanaan, että on oikeastaan järjenvastaista, että maailmaan syntyy terveitä lapsia, sillä niin moni asia voi raskausaikana mennä pieleen.  

Käytän mielelläni lainausmerkkejä puhuessani ”terveydestä”, sillä ihminen voi kokea olevansa terve, vaikka onkin sairas. Ja toisinpäin.

Tänä sunnuntaina jumalanpalvelusten aiheena on Jeesuksen jumalallinen voima.

Jeesus ilmaisi tämän jumalallisen voimansa ihmeiden kautta, mutta ihmeet eivät olleet pääasia. Toki ne auttoivat kansaa ymmärtämään itse Jeesuksen ihmeellisyyden.

Virsikirjassa on pikkuinen virsi 345. Se on pikkuinen ja joskus tuntuu, että se on lähes huomaamaton. Siihen on kuitenkin mahdutettu hyvin paljon.

Jos saat tämän virren kuulla tänään iloisesti ja ponnekkaasti laulettuna, saat hyvin paljon. Tuossa virressä on morsiusmystiikkaa ja monia muita ihmeellisiä asioita, jotka eivät heti aukea. Se on juuri ihmeelle ominaista.

Varaa siis aikaa elämäsi ihmettelemiseen, ettei koko elämä vilahtaisi sinulta huomaamattasi ohi. Kuinka tulkitset elämääsi? Onko se ihmeellisen tavallinen vai tavallisen ihmeellinen?

Tuula Ylikangas, kappalainen, Elimäen seurakunta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.