Kuolleita: Veikko Tiainen 19.10.1925—16.12.2017

Veikko Tiainen 19.10.1925—16.12.2017
Veikko Tiainen 19.10.1925—16.12.2017

Veikko Tiainen syntyi 19.10.1925 Pihtiputaalla metsätyönjohtaja Julius Tiaisen ja hänen vaimonsa Tyynen nuoremmaksi pojaksi. Perhe muutti 1931 Suonenjoen Iisvedelle, missä Veikko aloitti kansakoulun. Isoveli Jaakko oli Veikolle esikuva ja tärkeä tuki varsinkin isä Juliuksen tapaturmaisen kuoleman jälkeen. Jaakon katoaminen jatkosodassa oli raskas menetys, josta Veikko kantoi surua koko elämänsä ajan ja joka viimeisinä vuosina korostui.

Veikko avioitui 1956 Monica Takolanderin kanssa. He saivat kolme tytärtä ja viisi lastenlasta. Veikko oli aktiivinen ja kannustava isä ja vaari. Hän innosti urheilemaan ja opiskelemaan mahdollisimman pitkälle ja kannusti myös kulttuuriharrastuksissa. Pariskunnan viimeisiä yhteisiä vuosia varjosti Monican etenevä muistisairaus. Veikko oli vuosia puolisonsa omaishoitaja.

Veikko kävi oppikoulun Kuopion yhteiskoulussa. Keskikoulun jälkeen hän suoritti asevelvollisuutensa ja osallistui jatkosodan loppuvaiheeseen. Sodan jälkeen hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1945. Valmistuttuaan metsänhoitajaksi 1951 hän työskenteli Oy Kaukas Ab:n palveluksessa Savonlinnassa, Lauritsalassa ja Joensuussa. Tehdaspuu Oy:n perustamisesta lähtien 1967 hän työskenteli yhtiön palveluksessa Kouvolassa eri tehtävissä, muun muassa ostopäällikkönä, hallintojohtajana ja toimitusjohtajan varamiehenä, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 1987.

Eläkkeelle jäätyään Veikko kirjoitti Tehdaspuu Oy:n historiikin Puuhuoltoa ja huolta puusta, joka julkaistiin 1988. Kirjoittamisesta tuli mieluinen ja tärkeä harrastus. Kouvolan Ratsastajat ry:n historiikki Perusrata ja kaksi uusintaa julkaistiin 1994, ja Kouvolan Sivistys- ja Urheilutalo Säätiön historiikki valmistui 2010. Kirjojen ohessa syntyi suuri määrä artikkeleita, kolumneja ja mielipidekirjoituksia eri lehtiin sekä useita kymmeniä hupaisia limerick-runoja. Laajin kirjoitus- ja tutkimustyö oli väitöskirjan valmistaminen. Professori Ilkka Nummelan innostamana Veikko laajensi ja syvensi aiemmin kirjoittamansa Tehdaspuu Oy:n historiikin taloushistorian väitöskirjaksi. Väitöstilaisuus Jyväskylän yliopistossa 15.12.2011 sai laajaa huomiota tiedotusvälineissä, sillä 86-vuotias Veikko oli Suomen toiseksi vanhin väittelijä.

Kouvolassa 60-luvun lopulla Veikko ajautui tyttärien vanavedessä hevosharrastuksen pariin ja oli mukana perustamassa uutta ratsastusseuraa, Marjoniemen Ratsastajat ry:tä. Hänen puheenjohtajakaudellaan Kouvolan ratsastusseurat yhdistyivät Kouvolan Ratsastajat ry:ksi ja seura kasvoi yhdeksi Suomen suurimmista. Veikko opetteli 45-vuotiaana ratsastamaan, kouluttautui esteratsastuksen kilpatuomariksi ja päätyi Suomen Ratsastajainliiton hallitukseen ja myöhemmin kunniajäseneksi.

Veikko oli aktiivisesti mukana lukuisissa järjestöissä ja yhdistyksissä, muun muassa Kouvolan Reserviupseerikerhossa, Suomen Sotilaspoikayhdistyksessä ja Pyhän Konstantinuksen ritarikunnassa. Hän oli rotaryveli vuodesta 1956, jolloin hän liittyi Lauritsalan Rotaryklubiin. Kouvolan Rotaryklubin presidenttinä hän toimi 1974—1975 ja Itä-Suomen Rotarypiirin kuvernöörinä 1990—1991. Kuvernöörikauden jälkeen hänellä oli useita kansallisia ja kansainvälisiä tehtäviä Rotaryjärjestössä. Hän oli kuollessaan Kouvolan Rotaryklubin veljistä vanhin ja klubin kunniajäsen.

Veikko seurasi aktiivisesti uutisia ja luki sanoma- ja aikakauslehtiä koko aikuisikänsä viimeistä kahta viikkoa lukuun ottamatta. Varhain aamulla 16.12. hän nukkui rauhallisesti pois läheisten saattamana. Perhe ja ystävät muistavat Veksi-Vaarin ahkerana, tarkkana ja kunnianhimoisena herrasmiehenä ja humoristina, jolle isänmaallisuus ja velvollisuudentunto olivat tärkeitä. Veikon perintö elää jälkeläisissä, lukuisissa kirjoituksissa ja ystävien ja ihailijoiden muistoissa.

Anja Tiainen
Kirjoittaja on Veikko Tiaisen tytär

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.