Sana sunnuntaiksi: Jeesuksen Lada

Olen tavattoman huono tekemään valintoja. Kadehdin ihmisiä, jotka osaavat pakata matkalaukkunsa hetkessä ja pääsevät matkaan vain tarpeellisimmilla tavaroilla. Edellistä matkaani varten suunnittelin pakkaamista kaksi viikkoa ja pakkasin toiset kaksi: laukussa oli lopulta yli kaksikymmentä kiloa tavaraa ihan vain varmuuden vuoksi.

Kokemukseni on tuskin ainoa laatuaan — valitseminen on vaikeaa. Kun tekee valinnan, tuntuu, kuin sulkisi ikuisesti pois kaikki muut vaihtoehdot.

”Oi valitkaa tie, joka elämään vie”, kehotetaan virressä. Mutta jos valitsen, mistä tiedän, että tein oikean valinnan? Entä, jos en pidäkään siitä? Voisinko miettiä vielä huomiseen?

Vaan ehkä valinta onkin jo tehty. Tie on valmis, reitti vapaa ja suunta selvillä ja jokainen luojanluoma kulkija on omalla nimellään kutsuttu nousemaan maantieltä kyytiin.

Kuljettaja kaartaa tien laitaan vanhalla autollaan ja odottelee matkustajia. Tämä kyyti ei kuitenkaan ei ole taksi, jonka voi tilata silloin, kun huvittaa tai antaa seistä joutokäynnillä odottamassa asiakasta. Se ei liioin ole limusiini, jossa saa matkustaa leveästi herroiksi tai bussi, jossa huojuu harmaa lauma työmatkalaisia.

Tämä on mitä mainioin kimppakyyti, jossa vaatimattomaan ajokkiin on ahdettu ihmeellisen paljon väkeä yllättävän mukavasti. Kyydissä on hyvin erilaisia ihmisiä. On myös monia sellaisia, joiden kanssa ei tavallisesti viettäisi aikaa ja herää ajatus, miten tuokin päätyi tähän kyytiin.

Kuljettaja ohjeistaa karsimaan matkatavaroita, sillä tälle matkalle ei tarvitse ottaa aivan kaikkea varmuuden vuoksi — oikeastaan mitään ei puutu. Kuljettaja ottaa kuitenkin kantaakseen jokaisen elämässä koetun surun ja häpeän, sillä sellaiset kantamukset Hän osaa käsitellä parhaiten. Ota hyvä asento: matka on pitkä, mutta reitti selvä.

Vuosien takaa muistan hämärästi erään laulun. Kuulin sen vain kerran, mutta pieni katkelma siitä jäi mieleen. Se meni osapuilleen näin:

Jeesuksen Lada

se kulkee uskon voimalla.

On kyyti tasaista,

ei aja ylinopeutta.

Tuuli Kotisalo

vs. seurakuntapastori

Elimäen seurakunta

Luetuimmat