Sana sunnuntaiksi: Kristuksen salaisuuden äärellä

Kerrotaan pyhiinvaeltaja Labresta, joka kaksisataa vuotta kulki Eurooppaa ristiin rastiin. Hän puhui tuskin mitään. Hän vain lohdutti ihmisiä.

Kerran eräässä kirkossa hän seisoi krusifiksin edessä lukuisia tunteja. Kirkon pappi näki hänet. Pappi halusi illalla sulkea kirkon oven. Hän kysyi pyhiinvaeltajalta, jonka hän oli nähnyt seisovan siellä koko päivän, mitä tämä oikein teki.

Silloin kasvot säteillen ja kyynelten valuessa pitkin poskia vastasi katselevansa ristiinnaulitun Jeesuksen salaisuutta. Pastori kysyi ymmärsikö vaeltaja Kristuksen salaisuuden. ”En”, tämä vastasi, ”ymmärtää minä en voi, mutta salaisuus on vallannut minut”.

Pääsiäisenä pysähdymme katsomaan ristiinnaulitun ja ylösnousseen Jeesuksen salaisuutta. Profeetta Jesaja näki ristin salaisuuden kun hän kirjoitti: ”Hän on haavoitettu meidän pahain tekojemme tähden, runneltu meidän syntiemme tähden. Jumalan rangaistus oli hänen päällänsä, että meillä olisi rauha.” Tässä on Golgatan kurjuus. Ja tämä on minun ja sinun, meidän mahdollisuutemme ja autuutemme. Kaikkien syntiemme anteeksiantamus on valmistettu Golgatan ristillä.

Kaikki on täytetty, mitä autuuteen tarvitaan. Pelastuminen on Jumalan lahja. Sitä ei voi eikä tarvitse mitenkään ostaa tai ansaita. Se on jo ansaittu.

Kristus on täyttänyt kaiken, meille jää vain täydellisen pelastuksen lahjan omistaminen. Kirottuja ovat siis kaikki työt, kaikki ehdot, kaikki vaatimukset, joilla ihminen koettaa ansaita pelastuksen asiassa.

Pitkäperjantai on Jeesuksen ajallisen elämän päätös ja voitto. Pääsiäinen on Jumalan, Isän sinetti ja vastaus Jeesuksen huutoon: ”Se on täytetty”. Risti on keskus. Siinä on myös pääsiäisen suuri salaisuus.

Keijo Gärdström

kirkkoherra

Kouvolan seurakunta

Luetuimmat

Kommentoidut