Sana sunnuntaiksi: Kasteen lahja

Kastejuhlat ovat aina tavattoman kauniita. Kastemaljan ja pienen vauvan ympärille kokoontuneet vanhemmat, isovanhemmat, kummit ja ystävät ovat täynnä onnea ja iloa.

Tilaisuus on aina herkkä ja pyhä. Se on täynnä suurta rakkautta. Kasteessa tapahtuu jotain sellaista, jonka tuntee vahvasti läsnä olevaksi mutta sitä ei voi konkreettisesti nähdä.

Kasteveden me näemme ja kastettava myös tuntee sen otsallaan, mutta kaste on paljon muutakin kuin puhdasta vettä.

Kastevesi on tavallista vettä, mutta kun siihen liitetään Jumalan sana, siitä tuleekin pelastavaa vettä. Kasteen yhteydessä Jumala kutsuu omakseen ja solmii ihmisen kanssa ikuisen liiton. Kasteen kautta jokainen on osallisia Kristuksen sovitustyöstä ja ylösnousemuksesta, ja sitä kautta pelastuksesta. Kasteella on suuri merkitys, mutta mihin se kutsuu ja velvoittaa?

Se velvoittaa parannuksen tekemiseen. Parannuksen tekeminen saattaa kalskahtaa kovin vanhanaikaiselta ja työläältä. Jos elämä on jo sellaisenaan vaikeaa, niin miten ihmeessä jaksaa vielä tehdä parannusta.

Mitäpä jos sen sanan ymmärtäisi enemmänkin Jumalan puoleen kääntymisenä. Että muistaisi kasteen armon ja Jumalan rakkauden jokapäiväisessä elämässä.

Kukaan ei voi kuitenkaan olla vain vastaanottavaisena osapuolena, vaan jotain täytyy myös olla valmis antamaan eteenpäin. Jokaista velvoitetaankin jakamaan armoa eteenpäin.

Jokaisen tulee ottaa huomioon lähimmäiset ympärillä. Kantamaan toisten taakkoja ja kulkemaan rinnalla. Osoittamaan omissa teoissaan Jumalan rakkautta. Tähän kaikkeen kaste meitä velvoittaa.

Harvat muistavat oman kastehetken. Onneksi omat vanhemmat ja kummit varmasti kyllä muistavat.

Laura Kalenius

seurakuntapastori

Jeesuksen kasteesta voi lukea Raamatusta. Eteen piirtyykin tänään Jeesuksen kasteen hetki. Kolmiyhteinen Jumala konkretisoituu tässä hetkessä täydellisesti. Jeesus keskellä Jordanin virtaa, Jumalan Henki laskeutumassa kyyhkysen muodossa hänen päälleen ja Jumalan ääni taivaasta, joka julistaa: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt”.

Kasteessa luvataan, että kaikki saavat olla osa myös Jumalan perhettä ja ikuista armoa. Kasteen lahja kestää ihmisen elämän läpi.