Sana sunnuntaiksi: Onneni on olla

Herra, kädelläsi asua mä saan. Näin alkaa tuttu ja monelle rakas virsi. Tätä Anna-Mari Kaskisen sanoittamaa ja Pekka Simojoen säveltämää virttä lauletaan niin kastejuhlassa kuin konfirmaatioissa, niin häissä kuin hautajaisissa.

Eikä ihme: laulun kauniit sanoitukset sopivat moneen tilanteeseen. Ne kertovat jotain olennaista ihmisen elämästä — ja uskosta.

Herra, kädelläsi iloita mä saan. Usko ei ole synkistelyä, vaikka luterilainen jumalanpalvelus saattaakin siltä ulkopuolisen silmissä näyttää. Raamattu on täynnä iloa ja ylistystä, juhlia ja viinin juontia.

Itse asiassa Paavali antaa Raamatussa aika suoraviivaisen ohjeen: ”Iloitkaa aina Herrassa. Sanon vielä kerran: iloitkaa!” (Fil. 4:4). Jumala on antanut meille lahjaksi elämän ja sen mukana monia ihania asioita. Usko ei ole pohjimmiltaan elämästä luopumista vaan elämästä nauttimista.

Herra, kädelläsi itkeä mä saan. Uskovaisenkaan elämä ei kuitenkaan ole pelkkää iloa ja juhlaa. Kaikkien ihmisten elämää koskettavat jossakin vaiheessa suru ja vaikeudet.

Missä on Jumala silloin, kun arjen haasteet ja elämänkysymykset tuntuvat käyvän ylitsepääsemättömiksi? Missä on Vapahtajamme silloin, kun masennus valtaa mielen ja tulevaisuudesta on kadonnut toivo?

Tuttu runo jalanjäljistä hiekassa antaa meille vastauksen: Silloin hän kantaa sinua. Usko Jumalaan ei suojele ihmistä elämän vastoinkäymisiltä. Mutta usein se auttaa vastoinkäymisistä selviämisessä.

Herra, kädelläsi uneen painan pään.

Tämän sunnuntain aiheena on ”Jeesus herättää uskon”. Raamatussa puhutaan paljon uskon tuottamista hedelmistä, lähimmäisen rakkaudesta ja armolahjoista.
Kuitenkaan usko ei ole pohjimmiltaan tekoja, vaan olemista, itsensä ja asioidensa jättämistä Herran haltuun. Jumala kutsuu meitä lepäämään uskossa.

Mitä jos tänä sunnuntaina jättäisit kaikki huolesi Herralle ja antaisit kaiken olla. Käy makaamaan Jumalan kämmenelle ja keskity olemiseen, älä tekemiseen.

Siinä on uskon salaisuus: Onneni on olla Herraa lähellä.

Verna Kirjavala
Seurakuntapastori
Elimäen seurakunta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.