Sana sunnuntaiksi: Inhimillisyyden mittari

Säännöllisesti nousee yhteiskunnassamme ja kirkossamme keskustelua ja puhetta siitä, mitä oikein saa tehdä ja mitä pitää tehdä. Ketä pitää totella ja millaiset säädökset unohtaa vanhentuneina ja laittaa syrjään.

Näitä keskusteluja käytiin jo Jeesuksen aikaan. Kysymyksiä heräsi siitä, miten pyhäpäivää vietetään. Perinteiden mukaan pyhäpäivänä eli sapattina, ei saanut tehdä mitään työtä. Jeesus rikkoi surutta kaikkia perimmäissääntöjä parantamalla sairaan miehen sapattina eli tekemällä töitä. Hän halusi muistuttaa, mikä on lopulta tärkeää ja, miten tulisi toimia.

Jeesus osoitti, kuinka kärsivän ihmisen ottaminen todesta, hänen tarpeidensa näkeminen ja kuuleminen, hänen auttamisensa ja kutsumisensa yhteisön jäseneksi on inhimillisyytemme mittari. Parantamalla sairaan miehen Jeesus näytti yksinkertaisesti: tässä on Jumalan arviointikriteeri, näin Jumala katsoo elämää.

Jeesus haastaa meidät itse pohtimaan tekojamme ja valintojamme. Mitä teemme, jos lähimmäisemme on jollakin tapaa hädässä tai apumme tarpeessa? Vetoammeko kiireeseen tai johonkin muuhun syyhyn toteamalla, että juuri nyt ei ole minulle mahdollista auttaa? Vai ohjaako lähimmäisen tarve ja hätä toimintaamme?

Vuorisaarnassa Jeesus antaa meille hyvän ohjenuoran: ”Kaikki minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.” Kultainen sääntö nostaa eteemme lähimmäisen. Ei tarvitse olla erityisen hyvä tai moraalisesti korkealla oleva ihminen tajutakseen, mitä pitää tehdä. Kun näen toisen ihmisen hädässä, on syytä kysyä: ”Mitä toivoisin itse tuossa tilanteessa?” Se on aika hyvä ajatuskoe, joka voi ohjata toimintaamme.

Sääntöjä noudattamalla Jeesuksen aikalaiset osoittivat kunnioitusta Jumalalle, mutta kävikin niin, että sääntöjen noudattamisesta tuli heille jopa tärkeämpää kuin ihmisten auttaminen. Sellaista ajattelua ja toimintaa Jeesus halusi ravistella.

Jeesuksen viesti on selvä. Säännöt on tehty ihmisten hyväksi ja ihmisiä varten eikä ihmisiä sääntöjä varten. Jos joku on avun tarpeessa, avun antamista ei pidä viivyttää tai väistää.

Saija Sarkasuo

Luetuimmat