Sana sunnuntaiksi: Tilaa joululle

Tänään on harvinainen päivä. Joulukuun 24. päivä on sekä 4. adventti että jouluaatto. On mielenkiintoinen ajatus siirtyä samana päivänä joulunodotuksesta suoraan jouluaattoon ja sen myötä jouluun. Nyt ovat jouluvalmistelut jo tehtynä ja odotus täyttyy. Valmistelut on hoidettu niin kuin se itse kunkin tapoihin kuuluu ja kukkarolle sopii, mutta onko itse joululle tilaa?

Kun joulun ihmeelliset tapahtumat käynnistyivät Joosefin ja Marian saapuessa Betlehemiin, Luukkaan evankeliumi kertoo karusti: heille ei ollut tilaa, Jeesus -lapselle ei ollut tilaa. Tungosta oli kai niin paljon, ettei joulu sopinut kuin eläinten suojaan. Jos silloin olisi paremmin ymmärretty mistä on kyse, jos olisi saatu tieto ajoissa, olisi toki varauduttu ja valmistettu tila joululle, olisiko? Ja nyt, kun tiedetään, kun voi valmistautua, onko joululle tilaa? Onko tilaa joulun päähenkilölle Jeesukselle?

Näin aikamatkan päästä on helppo arvostella Jeesuksen aikalaisia siitä, että vain harvat ottivat todesta Jumalan lupaukset Vapahtajan syntymästä. Mutta meidän ajassamme on samantapainen ymmärtämättömyyden tai haluttomuuden ongelma. Raamattu ja kristillinen perinne kertoo Vapahtajan syntymästä ja joulua on juhlittu Jeesuksen syntymäjuhlana 300-luvulta asti. Viesti ilouutisesta kaikuu yhä, mutta on mikä on meille joulun ydin?

Jeesus on Jumalan ihmeellinen lahja: hänen oma Poikansa, joka syntyi ihmiseksi. Jumalan rakkaus meitä kohtaan on niin suuri, että hän suostui antamaan Poikansa alhaisuuteen ihmishahmoon ja ristinkuolemaan ihmiskunnan synnin tähden. Siksi, että jokainen löytäisi takaisin kadottamansa yhteyden Jumalaan, että se mikä on särkynyttä, eheytettäisiin ikuisessa Jumalan valtakunnassa. Saakoon joulu meissä tilaa niin, että ulkonaiset valmistelut ohjaavat meidät joulun päähenkilön luo. Joulun todellinen valo loistaa Jeesus-lapsen seimeltä kaikkialle maailmaan. ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.” (Luukas 2: 14)

Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa!

Eija Murto
kirkkoherra
Anjalankosken seurakunta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.