Kuolleita: taitoluisteluvalmentaja Maria Levitan 1982—2018

Maria Levitan, 2.1.1982—24.10.2018.
Maria Levitan, 2.1.1982—24.10.2018.

Keskiviikkona 24.10. saimme murheellisen uutisen: seuramme KooKoo Jäätaitureiden yksinluisteluvalmentaja Maria Levitan oli menehtynyt äkillisesti.

Maria täytti elämänsä taitoluistelulla. Pienestä pitäen hän puki jalkaansa luistimet, ensin kotimaassaan Virossa ja tämän jälkeen ulkomailla.

Hän voitti Viron mestaruuskisoissa kultaa Juniorit-sarjassa useaan otteeseen ja saavutti pronssia Seniorit-sarjassa kaudella 2001—02. Hän kilpaili myös kansanvälisesti junioritasolla osallistuen junioreiden Grand Prix -kisoihin, junioreiden olympialaisiin ja maailmanmestaruuskilpailuihin.

Virossa luistelun ja valmennustyön ohella Maria Levitan suoritti korkeakoulututkinnon sosiaalipsykologiasta.

Taitoluisteluvalmentajan uran hän aloitti vuonna 2004. Hän valmensi Virossa, Ruotsissa ja Suomessa. Maria muutti Tukholmasta Kouvolaan kesällä 2017, jolloin hänet palkattiin KooKoo Jäätaitureiden päätoimiseksi valmentajaksi.

Hän toimi kilparyhmien vastuuvalmentajana ja työskenteli tiiviisti seuran muiden valmentajien ja luistelijoiden kanssa.

Maria tuli loistavasti toimeen luistelijoiden kanssa. Hänen äidinkielensä oli venäjä, mutta hän puhui luistelijoille sujuvaa englantia. Hän halusi oppia myös suomen kielen ja opiskelikin sitä ahkerasti.

Marian huumorintajun ansiosta harjoituksissa ja pukuhuoneessa oli mukava ilmapiiri. Maria tullaan muistamaan hyppytekniikan ammattilaisena ja hyvänä kuuntelijana.

Hänen ideologiansa oheisharjoittelusta sisälsi paljon monipuolisia lajitekniikkaan ja lihaskuntoon liittyviä kuminauhalla tehtäviä harjoitteita. Nämä jäävät varmasti elämään Jäätaitureiden arkeen.

Maria eläytyi syvästi taitoluistelun maailmaan. Kilpailumatkoilla autossa hän saattoi kaivaa tabletin ja kuulokkeet esille, jos meneillään olivat esimerkiksi junioreiden GP-kilpailut.

Myös omien luistelijoidensa kilpailusuoritukset hän analysoi tarkkaan videolta. Hän osasi kuitenkin olla kannustava ja empaattinen valmentaja, joka kehui hyviä suorituksia eikä takertunut liikaa epäonnistumisiin, vaan osasi tsempata luistelijaa niistä yli.

Taitoluistelun lisäksi lähellä hänen sydäntään oli hänen Tallinnassa asuvat vanhempansa ja kissansa, joista hän usein puhui. Maria oli nuori ja innokas valmentaja ja sympaattinen persoona, jota jäämme surullisin mielin kaipaamaan.

KooKoo Jäätaitureiden ja PoKLin puolesta:

Helena Raski, seuratoimihenkilö, Marian valmennusryhmäläisen äiti

Kaijaleena Sairanen, Marian kollega

Kommentoidut