Kuolleita: Opetusneuvos Lasse Johansson – 1930–2020

Lasse Johansson 8.6.1930-1.12.2020.
Lasse Johansson 8.6.1930-1.12.2020.

Opetusneuvos Lasse Johansson kuoli 1. joulukuuta 2020 pitkään sairastettuaan. Hän syntyi Kouvolassa 8. kesäkuuta 1930.

Lasse Johansson aloitti koulutaipaleensa Kouvolan lyseossa keskellä sota-aikaa vuonna 1941. Hän kirjoitti samaisesta lyseosta ylioppilaaksi vuonna 1949, minkä jälkeen hän kouluttautui voimistelunopettajaksi Helsingissä.

Vuonna 1954 opettajaksi valmistumisensa jälkeen Lasse työskenteli neljä vuotta voimistelunopettajana Hämeenlinnan lyseossa. Vuonna 1959 hän ja vaimonsa Hannele muuttivat Kouvolaan voimistelunopettajiksi, Lasse Kouvolan lyseoon ja Hannele Tyttölyseoon. Pariskunnalle syntyi 60-luvun alussa kaksi poikaa, Pauli ja Pekka.

Ensi töikseen Lasse perusti Kouvolan lyseoon oman urheiluseuran. Lassen lempilaji oli telinevoimistelu, ja hän veti ansiokkaasti koulun voimistelukerhoa toistakymmentä vuotta. Lyseon voimistelijapojista kasvoi melkoisia tekijöitä, ja osa heistä päätyi olympiavalmennettaviksi. Lasse piti koululiikuntaa suuressa arvossa ja raivasi sille tilaa lukujärjestyksiin tukien myös erilaisia liikuntakerhoja.

Lasse Johansson valittiin Kouvolan lyseon rehtoriksi vuonna 1968. Hänen rehtorivuosinaan koululaitos koki melkoisia uudistuksia, joista merkittävin oli peruskoulujärjestelmään siirtyminen. Lasse kuitenkin luotsasi koulua varmoin ottein muutosmyrskyissä aina vuoteen 1993 asti, jolloin hän jäi ansaitulle eläkkeelle. Viimeisten rehtorivuosiensa saavutukseksi voidaan pitää liikuntahallin hankintaa koululle. Hän oli vuosikausia vienyt hanketta eteenpäin ja vuonna 1992 halli viimein avattiin. Opetusneuvoksen arvonimen hän sai vuonna 1996.

Lasse tunnettiin paitsi rehtorina myös erittäin aktiivisena kouvolalaisena. Hänellä oli lukuisia luottamustoimia erilaisissa yhdistyksissä, toimikunnissa ja johtokunnissa, kuten Kouvolan srk:n kirkkovaltuustossa, Suomen voimisteluliiton johtokunnassa ja Rotary klubissa.

Lassen vähemmän tunnettu intohimo oli puutarhanhoito. Tyylinsä mukaisesti Lasse piti huolen, että puutarhassa puut ja kasvit olivat ojennuksessa, nurmikko lyhyt ja hyvin hoidettu. Iloa elämään toivat myös lapsenlapset. Vaikka puutarhuri on poistunut, hänen istuttamansa kauniit, värikkäät kukat kukkivat taas ensi keväästä aina myöhäiseen syksyyn asti muistoja herättäen.

Pitkän elämänsä ja uransa aikana Lasse Johansson ehti jättää muistijäljen lukuisten kouvolalaisten mieleen. Jälki voi olla pieni muiston hahtuva kouluvuosilta tai rakas muisto hyvästä ystävästä ja kumppanista. Vaalikaamme näitä mukana kulkevia muistoja.

Pauli Johansson, Virve Valli

Kirjoittajat ovat Lasse Johanssonin poika ja miniä.